TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU IZAZVAO BURNE REAKCIJE! Francuska najavila iskorjenjivanje islamističkog ekstremizma: U toku desetine racija, naređena deportacija 231 osobe!

Nakon jezive egzekucije srednjoškolskog profesora u predgrađu Pariza, kojem je islamistički terorist odrubio glavu navodno zbog karikatura poslanika Muhameda koje je pokazao učenicima, francuska vlada pokrenula je veliki obračun s islamističkim ekstremistima u zemlji. 

Thousands rally in France in defiance and solidarity after teacher's  beheading

Provedeni su deseci racija, a najavljeno je i raspuštanje islamističkih udruga te masovna deportacija 231 osobe sa stranim državljanstvom – od kojih je većina, njih 180, već bila u zatvoru, otkrio je za Reuters policijski izvor. 

Francuska definira ekstremiste kao “ljude za koje je vjerovatno da će, nakon što su se upustili u proces radikalizacije, htjeti otići u inozemstvo i pridružiti se terorističkim skupinama ili sudjelovati u terorističkim aktivnostima (u zemlji)”. Naredbu o masovnoj deportaciji izdao je, prema ovom izvoru, ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Više od 80 istraga otvoreno je zbog širenja mržnje na društvenim mrežama, rekao je Darmanin, koji je ustvrdio da je protiv ubijenog profesora historije Samuela Patyja član Vijeća hodža Francuske Abdelhakim Sefrioui proglasio fetvu, odnosno smrtnu presudu na temelju islamskih svetih spisa i šerijata kao islamskog pravnog nauka. 

Neprijatelji Republike neće imati ni minute predaha”, najavio je Darmanin i rekao da “češljaju” udruge. Državne službe cijele će sedmice obilaziti 51 udrugu, a neke od njih, primjerice Zajednica protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF), bit će raspuštene, dodao je francuski ministar. 

Macron ranije upozoravao na ‘islamistički separatizam’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je napad u Parizu okarakterisao kao djelo ‘islamističkog terorizma’.

Macron, koji je istodobno na meti krajnje desnice koje ga optužuju za nebrigu te ljevice koja upozorava na stigmatizaciju muslimana zbog izbornih razloga, već je početkom ovog mjeseca predstavio akcijski plan velikog obračuna s “islamističkim separatizmom”, kako ga je nazvao, tako da sada može reći da je predvidio problem i prije posljednjeg terorističkog napada te da djeluje proaktivno, a ne reaktivno, piše Index.hr.

U tom govoru francuski predsjednik ocijenio je da je “islam religija koja danas prolazi kroz krizu posvuda u svijetu” te prozvao “islamistički separatizam” u Francuskoj koji potiče “napuštanje škole” među djecom, “razvoj sportskih i kulturnih praksi” u zatvorenim zajednicama i “indoktrinaciju i negiranje vrijednosti poput jednakosti muškarca i žene”.

U govoru koji je održao u Mureauxu, u pariškoj okolici, Macron je istaknuo da ne bi bilo dobro “stigmatizirati sve muslimane”. “Moramo reći da postoji radikalni islamizam koji dovodi do toga da se niječe Republika”, rekao je ipak. U svrhu borbe protiv radikalizacije najavio je niz mjera poput obveze da svaka udruga koja traži javnu subvenciju mora potpisati povelju o sekularnosti, pojačanog nadzora nad privatnim vjerskim školama i strogog ograničenja u praćenju nastave od kuće.

A sada, nakon ubistva Patyja, Macron je jasno poručio da se radilo o islamističkom terorizmu i napadu na “Republiku i njene vrijednosti”, a da je profesor “umro jer je učio slobodu govora”. “Ovo je naša borba koja je egzistencijalna. Oni (teroristi) neće uspjeti… Oni nas neće podijeliti”, zaključio je Macron.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj