PROTESTI PROTIV POLICIJSKE BRUTALNOSTI: Blizu 2.000 zatvorenika pobjeglo u napadima na dva zatvora u Nigeriji!

Gotovo 2.000 zatvorenika pobjeglo je kada su demonstranti napali dva zatvora u zemlji gdje vlasti pokušavaju da suzbiju nerede nastale za vrijeme dvonedjeljnih demonstracija protiv policijske brutalnosti.

Nigerijske vlasti su saopštile da je generalni inspektor policije rasporedio interventnu policiju u cijeloj zemlji i naredio svojim snagama da ojačaju bezbjednost oko nigerijskih zatvora.

“Policija će od sada sprovoditi svoja puna zakonska ovlašćenja da spriječi bilo kakve dalje pokušaje ugrožavanja života ili vlasništva građana”, saopštili su iz policije.

Ministar unutrašnjih poslova Mohamed Manga rekao je da su velike grupe naoružanih ljudi napale dva zatvora i savladale čuvare. Kako je rekao, prilikom posljednjeg prebrojavanja nedostajalo je 1.993 zatvorenika.

“Većina zatvorenika u tim centrima su osuđeni kriminalci koji služe zatvorske kazne za razna krivična djela, čekaju pogubljenje ili suđenja za nasilne zločine”, rekao je on.

U ekonomskom centru i najvećem gradu u zemlji, Lagosu, od danas je uveden 24-časovni policijski čas.

Objava o uvođenju policijskog časa u Lagosu, gradu od oko 14 miliona stanovnika, izdata je danas pošto je policijska stanica u tom gradu spaljena, a policija je ubila dvoje ljudi.

Guverner države Lagos rekao je da policijski čas važi za cijeli grad i okolnu oblast.

Protesti su počeli prije dvije nedjelje kada se na društvenim mrežama proširio video koji prikazuje čovjeka koga tuku, kako izgleda, dva policajca iz Specijalne jedinice protiv krađe, poznate kao SARS.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj