(VIDEO) UREDNIŠTVO UGLEDNOG ‘THE WALL STREET JOURNALA’ BEZ USTRUČAVANJA! Bajden mora odgovoriti na pitanja o Hanteru i Kini: Da li je bivši potpredsjednik ‘veliki momak’ koji se spominje u e-mailovima?

Uredništvo Wall Street Journala objavilo je u utorak navečer zahtjev da bivši potpredsjednik Bajden (Joe Biden) odgovori na pitanja o “trgovanju utjecajem” njegovog sina Hantera, ali i “vlastitim financijskim poslovima – posebno u vezi s Kinom”.

china123

Uredništvo se poziva na nedavne izvještaje u New York Postu da je Hanter dogovarao unosan poslovni ugovor 2017. godine s CEFC China Energy Co. u kojem bi “veliki momak/Big Guy” – navodno lično Džo Bajden – dobio udio od 10%.

Većina medija ignorira e-mailove pronađene u laptopu Hantera Bajdena, ali to ne znači da se ne radi o vijestima. Bajden ima obavezu odgovarati na pitanja o širenju utjecaja svog sina i vlastitim financijskim poslovima – posebno u vezi s Kinom’, navodi se u članku.

Zanimljiva je nit e-pošte iz maja 2017. koja uključuje raspravu o “paketima naknada” za šest osoba kao dio poslovnog dogovora sa sada već nestalim kineskim energetskim titanom, CEFC China Energy.

Kineska kompanija bila je međunarodna vijest prije nekoliko godina, nakon što je američka vlada optužila organizaciju koju financira CEFC za pranje novca, a kineske vlasti pritvorile su njenog izvršnog direktora. CNN je izvijestio 2018. godine da je CEFC “na vrhuncu” bilo teško razlikovati od kineske vlade, navodi uredništvo WSJ-a.

Prema e-porukama, oba Bajdena su 2017. bila na liniji kako bi imala koristi od sporazuma sa CEFC-om. Čini se da jedan e-mail identificira Hantera Bajdena kao “predsjedavajućeg / zamjenika predsjedavajućeg, ovisno o dogovoru s CEFC-om.” Takođe se odnosi na finansijske isplate u smislu „20“ za „H“ i „10 koje drži H za velikog momka?“

Bajden bi trebao razjasniti ovaj kineski posao u svom političkom interesu. Da li je on “veliki momak” u e-pošti, pta se urednički tim uglednog lista.

Časopis dodaje da je presudno da Bajden odgovari na ta pitanja jer bi mu Kina bila najteži vanjskopolitički izazov ako bi pobijedio na izborima u novembru, a bilo bi važno znati jesu li ga kompromitirali lični ekonomski interesi.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj