Preminuo profesor Ismet Kasumagić: Bio je jedan od najstarijih članova Mladih Muslimana

Pripadnik organizacije Mladi Muslimani, profesor Ismet Kasumagić preminuo je u Sarajevu u 93. godini.

Podsjećamo, profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi Muslimani od 1943. godine od svoje 15. godine, a zanimljivo je to da je tek prošle godine potpisao pristupnicu staru 77 godina.

Te 1943. godine, kada su ustaše provalile u organizaciju, jedan od članova je na svoj tavan sakrio ovu pristupnicu koju je našao njegov unuk i donio je u SDA prošle godine.

Profesor Kasumagić je zajedno s prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem dva puta bio u zatvoru zbog svojih ideja i zbog toga što nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere.

Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert. Tada je obavio i hadž sa suprugom Azijadom i kćerkom Amilom.

Iza sebe je ostavio tri kćerke, puno unučadi i praunučadi. Jedan od unuka Kasumagića je i Abdulah Skaka gradonačelnik Sarajeva.

Izetbegović: Život profesora Kasumagića potvrda je da je sloboda skupa, ali dostižna

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća povodom smrti prof. dr. Ismeta Kasumagića.

Sa tugom sam primio vijest o smrti profesora Kasumagića. Upućujem iskreno saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Kao vrsni naučnik i slobodoumni intelektualac, progonjen i osuđivan zbog privrženosti vjeri i demokratiji, te odanosti svome narodu – dao je trajan pečat u bošnjačkoj i sveukupnoj bosanskohercegovačkoj zajednici.

Život profesora Kasumagića potvrda je da je sloboda skupa, ali dostižna, a pobjeda slobode nad tiranijom i mračnjaštvom nam izgleda kao neminovna samo zahvaljujući istrajnosti i srčanosti ovakvih ljudi. Neka mu dragi Allah dž. š. podari vječni dženet i neka mu je lahka zemlja bosanska, kaže se u telegramu Izetbegovića.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj