PUTIN PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU: ‘Nadam se da će nova administracija biti za dijalog o kontroli naoružanja i globalnim problemima’

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne može sakriti nervozu zbog činjenice da administracija Donalda Trampa izašla iz skoro svih bilateralnih sporazuma između SAD-a i Rusije, a posljednji takav ugovor ‘New start’ ističe početkom februara naredne godine i male su mogućnosti da će biti obnovljen.

trump1234567

SAD su potpisivanje novog ugovora o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja uslovljavale kineskim učešćem u razgovorima, što ne odgovara Rusiji jer ne želi izgubiti poziciju ekskluzivnog američkog rivala koju je stekla u podjeli svijeta nakon Drugog svjetskog rata. Kina je također odbila učešće u bilo kakvim pregovorima o ograničavanju njenog nuklearnog arsenala.

Washington je prošle sedmice odbio prijedlog Rusije da se za godinu dana produži posljednji sporazum koji je ograničio američki i ruski nuklearni arsenal, što je ujedno i posljednji bilateralni sporazum od strateškog značaja između dvije zemlje.

Neće biti ništa od Putinovog prijedloga”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien o ponudi Moskve dodajući kako se Washington nada da će Rusija “preispitati svoj položaj prije nego što krene skupa utrka u naoružanju”.

Vidno nervozni Putin danas je komentirao odnos Washingtona poručujući da Moskva navodno ima i alternativu. Mnogi analitičari smatraju kako se Putin ne boji toliko za budućnost Moskve, koliko za svoju političku poziciju.

Putin: Kina i Njemačka postaju velesile, utjecaj SAD-a slabi

Vrijeme kada su SAD i Rusija odlučivali o najvažnijim svjetskim pitanjima je prošlost, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin dodajući da se Kina i Njemačka kreću prema statusu supersile.

Putin je na sastanku Valdai Cluba sugerirao da moć SAD-a slabi, kao i ona Britanije i Francuske, a da Peking i Berlin, u smislu političke i ekonomske težine, postaju velesile. Ako Washington nije spreman s Moskvom razgovarati o globalnim problemima, Rusija će o tome razgovarati s drugim državama, rekao je Putin videolinkom.

Uoči američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, izjavio je kako se nada da će nova administracija biti za dijalog o sigurnosti i kontroli naoružanja.

Svijet nema budućnosti bez sistema kontrole naoružanja, upozorio je Putin, ali i dodao da sigurnost Rusije bez sporazuma neće patiti.

Također je pozvao SAD da pomogne Rusiji u postizanju rješenja za sukob u Nagorno-Karabahu gdje je, po Putinovim riječima, poginulo oko 5000 ljudi. “Puno je žrtava, više od 2000 sa svake strane”, rekao je Putin.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] PUTIN PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU: ‘Nadam se da će nova administracija biti za dijalog o … […]

  2. […] PUTIN PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU: ‘Nadam se da će nova administracija biti za dijalog o k… […]

  3. […] biti oprezni sa ruskom vakcinom, koja pored kliničkih, sa sobom nosi i političke posljedice?! PUTIN PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU: ‘Nadam se da će nova administracija biti za dijalog o k… ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ NAJAVLJUJE KRAJ ISLAMSKOG TERORIZMA, A UJEDNO I OKONČANJE ERE […]

  4. […] PUTIN PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU: ‘Nadam se da će nova administracija biti za dijalog o k… […]

Komentiraj