ZAVRŠENO KONSTITUISANJE NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE: Ivica Dačić izabran za predsjednika, Muamer Zukorlić jedan od potpredsjednika!

Za predsjednika Narodne Skupštine Srbije izabran je Ivica Dačić, od kojeg je dužnost ministra vanjskih poslova preuzela Ana Brnabić.

Zukorlić sa žurke u BG poručio: Hoću Ljajićevu ili Dačićevu ministarsku  fotelju – Sandzacke.rs

Od 226 prisutnih poslanika, za izbor Dačića je glasalo njih 225, jedan poslanik je bio protiv, a udržanih nije bilo. Izbor je obavljen javnom prozivkom narodnih poslanika.

Samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji je čekaju”, rekao je Dačić u svom prvom obraćanju na mjestu predsjednika Skupštine Srbije.

Dačić je rekao da je, u skladu s tim, njegov zadatak da pomogne da Skupština štiti svoj ugled, ulogu, integritet i dostojanstvo i da na najbolji mogući način ostvaruje svoju najvišu zakonodavnu vlast u zemlji.

“Ovo je Skupština svih građana i poslanika. Tražim međusobnu toleranciju za različita mišljenja, uz uvažavanje političkih razlika, sa željom da se radi u najboljem interesu budućnosti Srbije i njenih građana”, rekao je Dačić.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ga je predložio na ovu poziciju.

“Ovo tumačim kao veliku čast”, rekao je Dačić, podsjećajući da je u prethodnim godinama bio i premijer i ministar unutrašnjih poslova i šef diplomatije, ali da je predsjednik Skupštine najviša funkcija koju je do sada obavljao.

Završeno konstituisanje Skupštine

Skupština Srbije je izborom predsjednika, šest potpredsjednika, generalnog sekretara i formiranjem skupštinskih odbora završila konstituisanje.

Za potpredsjednike su izabrani Vladimir Orlić /SNS/, Stefan Krkobabić /PUPS/, Marija Jevđić /Jedinstvena Srbija/, Radovan Tvrdišić /SPAS/, te predstavnik mađarske manjine Elvira Kovač i bošnjačke Muamer Zukorlić.

Skupština je izabrala Veljka Odalovića /SPS/ za generalnog sekretara, a formirani su i skupštinski odbori, nakon čega je završena konstitutivna sjednica novog parlamenta.

Dačić je najavio da će sljedeća sjednica, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o zakonu o ministarstvima, biti najvjerovatnije održana u subotu, 24. oktobra.

Vlada će dobiti dva nova resora

Nakon konstitutivne sjednice, slijede izmjene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva. Potom će na posebnoj sjednici, mandatarka Ana Brnabić poslanicima iznijeti prijedlog sastava svog kabineta.

Glasanje o prijedlozima zakona o vladi i ministarstvima očekuje se u ponedjeljak, 26. oktobra, a ekspoze Ane Brnabić je planiran za srijedu, 28. oktobra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obavila je danas primopredaju dužnosti sa dosadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, saopšteno je iz Vlade.

Ana Brnabić, koja je i mandatarka za sastav nove Vlade, do izbora novog ministra spoljnih poslova obavljaT će dužnosti šefa diplomatije. Kako su dodali, Brnabić je Dačiću zahvalila na višegodišnoj uspješnoj profesionalnoj saradnji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj