ERDOGAN SE OBRUŠIO NA SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE BRANEĆI RUSKO ORUŽJE: ‘Ne shvatate s kim imate posla, ne možete nam prijetiti, nismo mi plemenska država’

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je oštro kritikovao Sjedinjene Američke države, dan nakon što je američka ambasada u Ankari saopćila da će privremeno suspendirati izdavanje viza i druge usluge za američke državljane zbog straha od potencijalne terorističke prijetnje po Amerikance. Sve se dešava devet dana nakon što je Turska zvanično testirala ruske PZO sisteme S-400.

putin-erdogan

Ne možete nam prijetiti

Turski predsjednik je istakao da niko ne može prijetiti Turskoj jer, kako je kazao, ona nije plemenska država.

SAD ne shvataju s kim imaju posla. Napravili smo korak prema SAD-u u vezi s borbenim avionima F-35, ali vi ste rekli ‘odbrambeni sistem S-400 pošaljite nazad u Rusiju’. Mi nismo plemenska država, mi smo Turska“, dodao je Erdogan.

On je dodao da SAD mogu da koriste sankcije kakve god žele. „Kakve god sankcije da budu, ne odlažite njihovo izricanje“, naglasio je Erdogan.

Vlasti SAD-a saopćile su prošle godine da su suspendirale partnerstvo s Turskom u programu proizvodnje aviona F-35 i to nakon što je Rusija isporučila Turskoj protuzračni odbrambeni sistem S-400.

Erdogan je potvrdio u petak da su probna lansiranja sistema S-400 izvršena tokom vježbi 16. oktobra. On je rekao da Turska planira sa lansiranjem, uprkos stavu SAD-a. Čak i prije Erdoganove izjave, američki State Department rekao je da su akcije Turske u suprotnosti sa njenim obavezama unutar NATO-a.

‘Naše bespilotne letjelice su za primjer u svijetu’

Erdogan je podsjetio da Turska sada posjeduje ne samo vlastite bespilotne letjelice nego i naoružane bespilotne letjelice.

Naše naoružane bespilotne letjelice su sada postale primjer u svijetu. Ali neke zemlje žele da nas zaustave po pitanju ovih letjelica. Čestitam svima u Turskoj koji su uspjeli proizvesti ove naoružane bespilotne letjelice i druge bespilotne letjelice“, rekao je Erdogan.

Poručio je na kraju da će njegova zemlja, uprkos svim nedaćama i izazovima, i u narednom periodu nastaviti s napretkom i investicijama.

Onima koji nas žele obeshrabriti i udaljiti od naših ciljeva, uvijek odgovaramo novim investicijama. Budućim generacijama koje dolaze ostaviti ćemo Tursku koja je ostvarila ciljeve na svakom polju“, kazao je Erdogan.

Američka ambasada pozvala Amerikance na oprez zbog mogućih napada

Američka ambasada u Ankari saopćila je u petak da će privremeno suspendirati izdavanje viza i usluge za američke državljane.

Američka ambasada u Turskoj primila je vjerodostojne izvještaje o potencijalnim terorističkim napadima i otmicama američkih i stranih državljana u Istanbulu, uključujući američki generalni konzulat i potencijalno druge lokacije u Turskoj“, saopćila je ambasada, prenosi Fena, pozivajući se na javlja ABC News.

Ambasada u Ankari također je pozvala američke državljane na oprez, posebno uključujući boravke u velikim poslovnim zgradama, tržnim centrima i drugim lokacijama na kojima se okupljaju stranci, 

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj