(VIDEO) BRITANSKA VOJSKA PRIKAZALA ‘BUBU’ S EKSPLOZIVOM: Teška je manje od 200 grama, kreće se brzinom od 80 km/h!

Britanska vojska prikazala je prošle sedmice sredstva kojima planira da sprovodi futurističku vojnu strategiju.

British Army unveils bug-like drones which can withstand 40mph winds -  YouTube

Radi se o “Challenger 2” tenkovima opremljenim dronovima nalik na bubu i daljinski upravljanim vozilom bez ljudske posade, prenosi Defence Post.

Dron koji nosi eksploziv, “buba” (The Bug), težak je manje od 200 grama i može da prati vozila leteći brzinom oko 80 kilometara na sat, raznosi vrata i sprovodi prismotru.

Vozilo bez ljudske posade

Vozilo bez ljudske posade, nazvano X3, može da se suoči sa neprijateljem umesto vojnika i preko ugrađenih kamera šalje sliku operaterima.

Vozilo X3 kreće se brzinom od 20 kilometara na sat i opremljeno je zvučnicima koji ometaju neprijatelja, objavio je The Telegraph. Može da pređe dva kilometra, ali se može i povezati sa drugim vozilima kako bi se povezale informacije u lancu dugom do 24 kilometra, dodaje list.

Dron i vozilo povezani su uređajem nalik na veći mobilni telefon, nazvanim ATAK (Android Team Awareness Kit), pozicioniranom na grudima vojnika koji njima upravlja na daljinu. Uređaj takođe omogućava vojnicima da vide položaj drugih vojnika tokom borbe i tako služi izbjegavanju tzv. “prijateljske” vatre, piše “Daily Mail”.

Utrka za tehnološkim rješenjima

Govoreći na predstavljanju nove strategije ratovanja, britanski ministar za nacionalnu bezbjednost Ben Valas naglasio je potrebu oružanih snaga za novom opremom koja je u skladu s prijetnjama i bolje prilagođena budućim potrebama Britanije.

Nalazimo se usred prave trke u pogledu tehnoloških rješenja“, rekao je Valas i pozvao na prevazilaženje podjele između “napretka nauke i tehnoloških istraživanja, proizvodnje, usklađivanja i komercijalizacije”.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj