‘LEŠEVI, LEŠEVI SU POSVUDA’! Medicinski djelatnik snimio šokantne prizore nagomilanih tijela u Rusiji: ‘Doslovno gazimo po glavama mrtvih’

Ruski medicinski djelatnik otkrio je mračne posljedice koronavirusa koji je zahvatio Rusiju, snimivši mnoštvo zamotanih tijela u mrtvačnici. “Leševi posvuda, leševi, leševi”, čuje se kako muškarac govori dok obilazi hodnik i prostoriju za disekciju koja se obično koristi za postmortem preglede, ali se umjesto toga koristi za čuvanje tijela.

Video je snimljen u sibirskom gradu Novokuznetsku, oko 480 kilometara od granice s Kazahstanom, u trenutku dok se Rusija suočava s drugim valom virusa, javlja Daily Mail.

Na novoj snimci radnik mrtvačnice započinje pokazujući gledateljima stanicu za dezinfekciju i tuš kabinu, prije nego što uđe u “prljavo” područje mrtvačnice. “Imamo hodnik, i on je pun”, kaže dok snima tijela u vrećama koje leže po podu. Barem jedan leš ne nalazi se u vreći, već je jednostavno prekriven pokrivačem dok mu noge vire ispod.

“Ovdje je soba za dezinfekciju”, nastavlja uz još slika tijela. “Leševi posvuda, leševi, svuda leševi… Možeš se čak spotaknuti i pasti. Doslovno hodamo nad glavama mrtvih”, rekao je.

Ministarstvo potvrdilo autentičnost

Lokalno ministarstvo zdravstva u regiji Kemerovo potvrdilo je autentičnost videozapisa. Lokalni guverner Sergej Tsivilev, koji i sam pati od koronavirusa, navodno je otpustio Olega Evsu, šefa lokalnog odjela ministarstva. “S obzirom na porast broja slučajeva tijekom posljednja tri tjedna, raste i broj umrlih. Zbog kašnjenja s otpustom tijela ovdje je bilo uskladišteno oko 50 tijela preminulih”, stoji u izjavi ministarstva.

Ministarstvo je priopćilo da su mnogi rođaci umrlih bili ili bolesni od Covid-19 ili u karanteni, pa nisu mogli preuzeti tijela svojih najmilijih i organizirati sprovode. Odvojene snimke prošle sedmice prikazale su tridesetak leševa u crnim vrećama spremljenih u podrum u bolnici u Barnaulu, regija Altaj.

Nedostatak antibiotika i kisika

Još jedan video koji se proširio društvenim medijima prikazuje desetke ljudi koji pate od simptoma Covida-19 u Železnogorsku, a koji su u redovima na temperaturama ispod nule čekali liječnika. Slični redovi viđeni su u Krasnojarsku. Bilo je izvještaja o ozbiljnom nedostatku antibiotika.

U Rostovu na Donu pojavili su se novi detalji slučaja prošlog tjedna kada je 13 pacijenata umrlo nakon što je u bolnici broj 20 nestalo opskrbe kisikom. Liječnik Artur Toporov pisao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu otkrivajući kako su liječnici mahnito zvali da se obnove opskrbe kisikom kritično bolesnim pacijentima, ali bez uspjeha.

“Stanje svih pacijenata se pogoršalo. Ponovno smo zvali glavnog liječnika, 40 minuta nije bilo kisika u respiratorima…” Izvješća sugeriraju da je svih 13 pacijenata na kraju umrlo. Toporov je tvrdio da su šefovi bolnica počeli uklanjati dokaze o nestanku kisika prije nego što su istražitelji počeli stizati.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj