PARAMETRI TRENUTNIH RAZGOVORA SU NEODRŽIVI! Erdogan: Vrijeme je za dvodržavno rješenje na Kipru!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je došlo vrijeme za raspravu o realističnom prijedlogu dvodržavnog rješenja na podijeljenom otoku Kipru, i dodao je da parametri trenutnih razgovora nisu održivi.

Turkey's Erdogan says it's time for two-state solution in Cyprus | Reuters

Kipar je podijeljen nakon turske invazije u 1974. izazvane kratkim pučem pod uticajem Grčke. Evropska unija primila je otok u svoje članstvo u 2004. godini, predvođen međunarodno priznatom vladom kiparskih Grka na jugu.

Sjeverni dio otoka je otcijepljena država kiparskih Turaka koju jedino priznaje Ankara.

Posljednji pokušaji reunifikacije između dvije kiparske strane propali su u rasulu sredinom 2017. Obje strane međusobno se optužuju za propast razgovora, a Ankara optužuje EU da krši zakone priznavanjem samo kiparskih Grka.

Govoreći na konferenciji za novinare s predsjednikom kiparskih Turaka, Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je izjavio da je pristup kiparskih Grka blokirao i ranije pokušaje u nalaženju rješenja.

– Mora se shvatiti da nikakav rezultat nije postignut u okviru trenutnih parametara nakon pregovaračkog procesa koji je trajao duže od pola stoljeća – izjavio je Erdogan.

– U ovoj fazi, mi vjerujemo da bi pokretanje razgovora na osnovi federacije bilo gubljenje vremena. Stoga, vjerujemo da se dvodržavno rješenje mora postaviti za pregovarački stol s realističnim prijedlozima – kazao je.

Turska je i ranije tvrdila da je dvodržavni mehanizam potreban za rješavanje kiparskog pitanja, ali je optužila vladu kiparskih Grka za nedovoljni angažman u razgovorima.

Tatar je kazao da je turski prijedlog da se održi neformalni sastanak između Turske, Sjevernog Kipra, kiparskih Grka, Grčke i Ujedinjenih nacija “posljednja šansa” za sporazum.

U ovom je mjesecu Sjeverni Kipar djelimično otvorio priobalni grad Varosha, ogradom ograđeno turističko mjesto napušteno na ničijoj zemlji od 1974., u potezu koji su kritikovale Sjedinjene Države, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je kazao da će posjetiti Sjeverni Kipar 15. novembra, izjavio je kako želi piknik u Varoshi.

– Vjerujem da bi bilo korisno da svi zajedno tu imamo piknik. Mi posmatramo grad s naših ekrana ovdje, ali želimo lično biti u njemu. S Božijom pomoći, mi ćemo to i učiniti – kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj