SLAVNI GLUMAC OTKRIVA: ‘Za ulogu Del Boya bio sam peti izbor’

Sir David Jason (80) prije sedam godina izdao je autobiografiju. Glumac koji je utjelovio Del Boya iz “Mućki” napisao je duhovitu priču o svojem životu.

Legendarni glumac sad je najavio i memoare, što bi iz pera legendarnog britanskoga glumca moglo biti vrlo zanimljivo štivo. Osim “Mućki”, glumio je i u simpatičnoj seriji “Dražesni majski pupoljci” s Catherinom Zetom Jones. Već je to dovoljno za zanimljivo štivo…

Sve ipak najviše zanima vezano uz vjerovatno najbolju humorističnu seriju ikad. U njoj Del Boy, sitni “švercer” iz Peckhama, “podiže” brata Rodneya, a tu su i Djed, Stric Albert, Boycie, Brzi (koji nadimak nije dobio po brzini, nego “izgleda k’o konj”), Raquel, Casandra…

Del Boya sam upoznao prije 40 godina. Producent serije ‘Open All Hours’ Syd Lotterby predao mi je kuvertu i pitao me bih li mogao to pogledati. Te noći u svojem sam stanu izvadio scenarij koji je pisao John Sullivan, a tad se zvao ‘Readies’, tek kasnije smo promijenili ime. I odmah sam imao dobar osjećaj o tome – piše sam Sir Jason za Daily Mail.

Priznao je kako mu se u sjećanje urezala prva rečenica, a malo kome i ne bi. U njoj Del bratu Rodneyu objašnjava kako liječnici tri mjeseca nisu znali je majka trudna, mislili su da je čir. Govori to mlađem bratu o maminoj trudnoći s njim i onda još dodaje: – Mislim da je prva prognoza bila tačna.

Teško je zamisliti da bi se prva ideja o glavnom glumcu tvoraca serije pokazala tačnom. Kako piše Sir Jason, on to nije bio.

Uloga je ponuđena Ennu Reitelu, Jimu Broadbentu, Robinu Nedwellu i Billyju Murrayu. Ne bih se čudio da je i nekome od ovih što ovo čitaju ponuđena uloga Del Boya, a po mojoj procjeni ja sam bio tek peti izbor – piše Jason.

Na kraju je izbor pao na njega, a teško je vjerovati da bi bilo koji drugi bio bolji. Smatra Derek Trotter da za to ima i valjanih razloga.

– Imao sam tad 40 godina, a mudrost, iskustvo i godine su mi puno pomogli. Moj je stav bio: ‘Razumijem zašto vam nisam bio prvi izbor, ali sad ću vam pokazati šta ste odmah trebali napraviti’ – napisao je legendarni glumac.

Već je ranije u autobiografiji, na svoj duhovit način, otkrio kako do uspjeha nije došao grijući klupe u prestižnim školama, nego radom i talentom. A “poduzetnički”, ali i ljubavni duh, poput onog Del Boya u seriji, pokazao je kao dječak, kad je a 14 godina pristupio glumačkoj sekciji. Učinio je to samo zato što u njoj nije bilo nijednog dečka, same cure… Derek Trotter od malih nogu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj