VELIKA POBJEDA DONALDA TRAMPA! Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

Američki Senat, odnosno Gornji dom Kongresa, potvrdio je kasno sinoć imenovanje sutkinje Amy Coney Barret na upražnjeno mjesto u nacionalnom Vrhovnom sudu.

Na ovaj način je potvrđena dominacija konzervativaca nad ovim državnim tijelom.

Iako je nominacija prihvaćena prošle sedmice, Senat je tek u ponedjeljak potvrdio imenovanje konzervativne sutkinje koja će zamijeniti nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg.

Duboko podijeljeni Senat glasao je 52 – 48, uglavnom po stranačkoj liniji, uz republikanku Susan Collins koja je stala uz demokrate. Dvoranom se prolomio aplauz nakon što su glasovi izbrojani.

Ovo je prvi put u američkoj historiji da jedno ovako važno mjesto u sudskoj grani vlasti bude popunjeno sedam dana prije predsjedničkih izbora, i to na najmanje 4 godine, mada kontrola republikanaca u Vrhovnom sudu može potrajati decenijama jer je mandat praktično doživotan.

Također, Barret je treća sutkinja koju Tramp imenuje u devetočlani Vrhovni sud i njegov čin predstavlja veliku pobjedu samo nekoliko dana pred izbore u kojima želi osigurati drugi mandat.

Ovo ustoličenje moglo bi mobilizirati konzervativce da značajnije podrže Trampa u utrci za predsjednika države.

Kontrola Vrhovnog suda znači kontrolu nad posljednjom riječi kada su u pitanju kontroverzni zakoni koji mogu biti proglašeni ništavnim i “neusklađenim s Ustavom”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj