HTIO JE TRAŽITI AZIL: Hongkonški antikomunistički aktivista priveden u blizini američkog konzulata

Hongkonškog prodemokratskog aktivistu Tonyja Chunga priveli su policajci u civilu. 

Naime, uhićen je u blizini američkog konzulata gdje je planirao zatražiti azil, priopćila je britanska aktivistička grupa Friends of Hong Kong, a prenosi BBC.  Priveden je zajedno s još dvojicom svojih kolega. 

Podsjetimo, devetnaestogodišnji Chung bio je prva javna osoba koja je uhićena u sklopu kontroverznog novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, a uhićen je u srpnju. 

Istraga je u toku

Optužen je da je sudjelovao u organizaciji koja se zavjetovala da će se boriti za nezavisni Hong Kong, a pušten je uz jamčevinu. 

South China Post navodi kako je u trenutku privođenja bio u kafiću preko puta konzulata, a istraga je u toku. Konzulat se još nije očitovao u vezi ovog slučaja te nisu odgovorili na upite nekoliko novinskih agencija. 

U nedavnom intervjuu za BBC Chinese, Chung je rekao kako Peking trenutno pobjeđuje. 

S nametnutim zakonom o nacionalnoj sigurnosti, aktivisti za neovisnost napuštaju Hong Kong, a prosvjednici se boje izgovarati političke parole. Ipak, aktivisti nisu odustali i u pravom ćemo trenutku ponovno izaći na prosvjed. Da, u ovom trenutku gubimo, ali je put do demokracije uvijek dug“, rekao je Chung. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj