Italija: Policija intervenisala tokom protesta u Rimu, privedeno 16 osoba

Tokom protesta ekstremne desnice u Rimu, glavnom gradu Italije, protiv mjera uvedenih za sprečavanje širenja epidemije nove vrste koronavirusa došlo je do sukoba demonstranata i pripadnika sigurnosnih snaga.

Desničarski ekstremisti okupili su se ponovno u znak protesta protiv restriktivnih mjera protiv epidemije na trgu Popolo, negodujući zbog policijskog sata koji je uveden sa subote na nedjelju.

Sigurnosne snage su, preduzimajući opsežne sigurnosne mjere na trgu Popolo i okolini, kontrolisale puteve koji vode do ureda premijera.

Snage sigurnosti intervenisale su vodenim topovima i suzavcem na grupu koja je uzvikivala “Sloboda, sloboda” i skandirala italijansku himnu i zapalila baklje.

Između demonstranata i snaga sigurnosti došlo je do sukoba. Okupljeni su na sigurnosne snage bacali kamenje i boce. Zapalili su i neke kante za smeće. Italijanski mediji navode da je privedeno 16 osoba.

U međuvremenu, tokom protesta na trgu Popolo, premijer Đuzepe Konte, koji je najavio novi paket pomoći vlasnicima restorana koji će biti pogođeni najnovijim mjerama, također je rekao da su svjesni boli, ali da ne odobrava nasilje tokom demonstracija.

Protesti koji su počeli u Italiji prošlog vikenda kao odgovor na policijski sat uveden prvo u Napulju, a zatim u Rimu, proširili su se širom zemlje najavom novih restriktivnih mjera premijera Kontea u nedelju. Bilo je i nasilnih incidenata u Milanu, Torinu i Trstu.

Prema istraživanju javnog mnijenja, 28 posto ispitanika smatralo je da su poduzete mjere primjerene trenutnoj situaciji, dok ih je 36 posto smatralo nedovoljnim i 25 posto prekomjernim.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. EKSTREMNA DESNICA ZATO STO PROTIVE SE ROBSTVU I MASKE I LOCK DOWN? MAMU VAM SATANISTICKU

    Reply

Komentiraj