RACIJE U BARCELONI I GIRONI! Uhapšena 21 osoba povezana sa katalonskim separatistima

Španski zvaničnici objavili su u srijedu da je policija uhapsila 21 osobu koja je povezana s katalonskim separatističkim pokretom zbog sumnje u korupciju i poticanje javnih nereda.

Španija: Uhapšena 21 osoba povezana sa katalonskim separatistima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su hapšenja izvršena tokom 31 policijske racije u Barceloni i Gironi. Iz ministarstva su dodali da se protiv uhapšenih osoba vodi istraga zbog navodnih pronevjera, prevara i pranja novca. Istrage su otkrile da je novac namijenjen Regionalnoj vladi u Barceloni i regionalnom odjelu za promociju sportskih timova ilegalno preusmjeren, istakli su iz ministarstva.

Sud u Barceloni kazao je da su među onima koji su pod istragom i Davida Madija i Oriola Vendrella, dvojica bivših političara katalonskih separatističkih stranaka. Dodaju da su pod istragom i kao osumnjičeni za promociju javnih nereda.

Katalonska televizija “TV3“ uhapšene je opisala kao “biznismene s vezama“ s dvije glavne katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Kataloniju je prošle godine, nakon zatvaranja predvodnika neuspjelog pokušaja secesije od Španije 2017. godine, potresao niz nasilnih protesta u kojima je stotine demonstranata i policajaca povrijeđeno.

Pokret za nezavisnost regije podržava otprilike polovina stanovništva Katalonije, ali ga odbacuje druga polovina, kao i većina širom Španije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj