VEĆ JE ULOŽIO 100 MILIONA NA FLORIDI! Bloomberg donirao još 15 milijuna dolara za Bidenovu kampanju

Američki milijarder Michael Bloomberg donirao je dodatnih 15 miliona dolara za predsjedničku kampanju demokratskog kandidata Joea Bidena u saveznim državama Ohio i Teksas.

Will Bloomberg's history of backing winners boost Biden in Florida? •  OpenSecrets

Bivši gradonačelnik New Yorka već je uložio 100 milijuna dolara na Floridi kako bi u jednoj od ključnih saveznih država pomogao svom stranačkom kolegi Joeu Bidenu protiv republikanskog predsjednika Donalda Trampa. 

Na izdvajanje dodatnih 15 miliona odlučio se nakon što je vidio rezultate istraživanja koje je njegova politička organizacija provela tokom vikenda, navodi AP.

Reklamama u Teksasu i Ohiju, za koje je Bloomberg odvojio novac, kritizirat će se Trampovo upravljanje krizom izazvanom epidemijom koronavirusa. 

U fokusu kampanje u SAD-u nalazi se mali broj saveznih država koje praktički odlučuju o ishodu izbora zbog specifičnosti američkog izbornog sistema. Pobjednika izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na razini cijele zemlje, već broj takozvanih elektora koje kandidati dobivaju u svakoj od 50 saveznih država i u District of Columbia. 

Pobjednik izbora je onaj kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj