FRANCUSKA ŠALJE PORUKU MIRA MUSLIMANIMA SVIJETA: “Ne dopustimo da nas manjina manipulatora zarobi svojim ekscesima”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian uputio je u četvrtak “poruku mira muslimanskom svijetu” i naglasio da je Francuska “zemlja tolerancije”, a ne “prezira i odbacivanja” nakon novog napada u kojem su u Nici ubijene tri osobe.

france-tolerance

“Ne slušajte glasove koji žele izazvati nepovjerenje. Ne dopustimo da nas manjina manipulatora zarobi svojim ekscesima”, rekao je Le Drian, navodi AFP. 

Dvije sedmice nakon što je čečenski ekstremist ubio gimnazijskog profesora u pariškoj regiji, tri osobe su ubijene nožem u četvrtak ujutro u jednoj crkvi u Nici, na jugoistoku Francuske, prenosi Hina.  

Napadač je 21-godišnji Tunižanin koji je nedavno stigao iz Lampeduse, prema izvorima bliskim predmetu, a izvikivao je “Alahu Akbar” tokom napada.  Policija ga je ranila vatrenim oružjem tokom intervencije i on je hospitaliziran.

Osude napada stigle su iz Velike Britanije, Holandije, Španije, Italije, Saudijske Arabije i Turske čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije ove sedmice osudio Macrona i Francusku zbog karikatura Muhammeda, pozvavši stanovnike na bojkot francuskih proizvoda. 

Šef Erdoganovih odnosa s javnošću Fahrettin Altun rekao je da se islam ne smije koristiti u ime terorizma, pa pozvao je “francusko vodstvo da izbjegava daljnju zapaljujuću retoriku protiv muslimana“ i da se umjesto toga “usredotoči na pronalazak krivaca za ovaj i druge nasilne činove“. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj