UMRO MITROPOLIT AMFILOHIJE RADOVIĆ! Dritan Abazović skrhan poručio: “Ljubav jedina stvara vječnost”

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Amfilohije Radović preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u 8:20 sati, objavila je MCP. Od 6. oktobra bio je u KCCG na liječenju zbog koronavirusa. 

AMFILOHIJE DIJELI VLAST 'NA KAŠIKU'! Abazović priznao da se SPC pita:  'Krivokapić mi je prihvatljiv za premijera' - GlobalCir

– O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko – saopšteno je iz MCP, piše AntenaM.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) rođen je 7. januara 1938. u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svjetovno ime mu je bilo Risto.

Osnovnu školu završio je u Manastiru Morača, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici, u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Amfilohije je uoči Božića 1990. na Cetinju ustoličen za Mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Dritan Abazović uputio ‘dirljivu poruku’

Dritan Abazović, lider građanske koalicije u Crnoj Gori “Crno na bijelo” izrazio je saučešće svim vjernicima i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom smrti mitropolita Amfilohija.

“Ljubav jedina stvara vječnost! Neka mu Bog podari vječni mir, a svima nama snagu da se izborimo za ideale koji su besmrtni”, napisao je Abazović na Twitteru.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros 8.20 časova na Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, poslije primanja svete tajne pričešća.

Politička figura i ratni huškač

Mitropolit Amfilohije je jedan od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori, a vjeruje se da je upravo on okupio prosrpsku koalciju „Za budućnost Crne Gore“ i na njeno čelo stavio Zdravka Krivokapića, koji će ovih najvjerovatnije okupiti nove crnogorske vlade. Amfilohije je također nedavno u manastiru Ostrog okupio čelnike nove vlasti, od kojih je tražio da podrže Krivokapića za premijera.

Srpska pravoslavna crkva tokom većeg dijela 2020. godine, pod sloganom – Ne damo svetinje – organizirala je masovne protesne šetnje protiv Zakona o slobodi vjeroispovjedi koji je na kraju prošle godine usvojila crnogorska skupština, tvrdeći da crnogorska vlast želi da otme njenu imovinu u toj zemlji.

Ne zaboravlja se ni Amfilohijevo djelovanje tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća kada je bio jedan od najvećih ratnih huškača u Crnoj Gori, a sve navodno u cilju ‘odbrane srpstva’. Tako je u svojoj rezidenciji u manastiru na Cetinju dočekivao i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Mitropolit Amfilohije poznat je i po svojim kletvama, a u jednoj od najcitiranijih, uoči ulaska Crne Gore u NATO, rekao je: “Ko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj majci Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene“.

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon predizbornih skupova održanih krajem augusta i početkom septembra, kada je na crnogorskim ulicama bilo više od 100 hiljada ljudi, bilježe veliki porast broja oboljelih od koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj