I VLAST I OPOZICIJA PROGLASILE POBJEDU: Nakon parlamentarnih izbora u Gruziji kriza na pomolu, a jedan od aktera ponovo Sakašvili!

I stranka na vlasti i koalicija većine opozicionih stranaka u Gruziji proglasile su u subotu pobjedu na parlamentarnim izborima, a izlazne ankete pokazuju oprečne rezultate.

gruzija123

I vlast i opozicija proglasile pobjedu

Čelnik Gruzijskog sna, milijarder Bidzina Ivanišvili (64), rekao je na televiziji da je njegova stranka “pobijedila na izborima treći put zaredom”.

No i njegov glavni suparnik, bivši predsjednik Mihail Sakašvili (52) koji živi u izgnanstvu u inozemstvu, rekao je u televizijskom obraćanju da su “opozicione stranke odnijele trijumfalnu pobjedu”.

Po anketi mreže Imedi TV sklone vladi, stranka Gruzijski san dobiva 55 posto glasova, a po ocjeni Mtavari TV-a koji podupire opoziciju, potonja dobiva 52 posto.

Opozicione stranke trebaju sada sastaviti vladu nacionalnog jedinstva“, rekao je Sakašvili, obraćajući se iz Ukrajine, gdje radi za predsjednika Volodimira Zelenskog i gdje je ovih godina ostvario iznimnu političku karijeru.

Sakašvili je u subotu izjavio da nema ambicija za “neko mjesto u (gruzijskoj) vladi”, dok se spominje mogućnost njegova povratka u zemlju ako pobijedi opozicija.

Reagovala američka ambasada

Gruzija, planinska zemlja s četiri miliona stanovnika, rijedak je primjer demokracije među bivšim zemljama SSSR-a koju redovito potresaju protuvladini protesti.

Budući da bi poslijeizborna kriza mogla ugroziti stabilnost zemlje, njezini zapadni saveznici, napose Sjedinjene Države, pozorno prate izbore.

Američka ambasadorica u Tbilisiju Kelly Degnan objavila je na Facebooku da međunarodna zajednica prati izbore jer “gruzijski birači zaslužuju da sudjeluju u slobodnim i u poštenim izborima”.

Sakašvilijeva stranka Ujedinjeni nacionalni pokret (MNU) uspio je ove godine okupiti više opozicionih skupina kako bi se sučelio s Gruzijskim snom Ivanišvilija, na vlasti od 2012.

Zbog zamršenog izbornog zakona konačni rezultati će se znati tek krajem novembra. No prvi rezultati trebali bi se znati poslije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Izlaznost veća nego 2016. godine

Izbore prate međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Izlaznost je bila blizu 46 posto tri sata nakon završetka glasanja, objavilo je izborno povjerenstvo. Veća je nego na izborima 2016. u isto vrijeme, unatoč nedavnom naglom porastu broja zaraženih koronavirusom u zemlji.

Godine 2013. Mihail Sakašvili je otišao iz zemlje nakon svog drugog mandata jer se bojao uhićenja zbog optužbi za zloporabu vlasti.

U osam godina vladavine stranka Gruzijski san gubila je na popularnosti zbog gospodarske stagnacije i optužaba za povredu demokracije. Njegova se predsjednika Bidzinu Ivanišvilija optužuje da je činio pritisak na svoje protivnike i stvorio korupcijsku mrežu.

“On je oligarh koji posjeduje 40 posto bogatstva zemlje koje se dočepao i upravlja njome kao svojim feudom”, rekao je Sakašvili u razgovoru za agenciju France Presse.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj