‘KARIKATURE NISU VLADIN PROJEKAT’ Macron: Turska se ratnohuškački odnosi prema NATO saveznicima – izvršila je agresiju u Siriji, ne poštuje embargo na oružje u Libiji i krajnje je agresivna u istočnom Mediteranu!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je Tursku da se odnosi “ratnohuškački” prema svojim saveznicima u NATO-u, u intervjuu emitiranom u subotu, rekavši da bi tenzije mogle popustiti ako turski kolega Recep Tayyip Erdogan “ukaže poštovanje EU i prestane iznositi laži”, prenosi AFP.

macron123456

Erdogan mora poštovati EU vrijednosti

“Turska ima ratonohuškački stav prema svojim saveznicima u NATO-u“, rekao je Macron, osuđujući ponašanje Turske u Siriji, Libiji i na Mediteranu.

Rekao je da je želja Francuske da se stvari “smire”, ali da bi se to dogodilo, neophodno je da “turski predsjednik poštuje Francusku, poštuje Europsku uniju, poštuje njene vrijednosti, ne govori laži i ne izgovara uvrede”.

Napomenuo je da je Francuska izrazila saučešće Turskoj nakon smrtonosnog zemljotresa u Egejskom moru, a također je ponudila da pošalje pomoć na lice mjesta.

Intervenciju Turske u Siriji opisao je kao “iznenađenje” i “agresiju” za saveznike u NATO-u, istaknuvši da Ankara nije poštovala embargo na oružje u Libiji dok je pokazivala “duboko agresivan” stav na istočnom Mediteranu.

“Primjećujem da Turska ima imperijalne naklonosti u regiji i mislim da te imperijalne naklonosti nisu dobra stvar za stabilnost regije, to je to.”

U zemljama koje pozivaju na bojkot Francuske, nema slobodnih medija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u subotu “manipuliranje nekih političkih i vjerskih čelnika” njegovim izjavama o karikaturama poslanika Muhameda koje su mogle navesti na zaključak da te karikature “dolaze od francuske vlade” i da su uperene protiv islama.

Emmanuel Macron je dodao da razumije da muslimani mogu biti “zgroženi” karikaturama, ali da to ne opravdava nasilje.

“Reakcije u muslimanskom svijetu posljedica su gomile laži i činjenice da su ljudi povjerovali da i sam odobravam te karikature (…) Zagovaram slobodu pisanja, mišljenja i crtanja u mojoj zemlji jer mislim da je to važno, da je to pravo, da su to naše slobode”, istaknuo je francuski predsjednik.

“To ne znači da osobno podupirem sve što se kaže i što se nacrta”, dodao je.

 “Karikature nisu vladin projekt, već su proizvod slobodnih i nezavisnih novina, koje nisu vladine.”

Rekavši da želi “smirivanje” stanja, opetovao je da ne želi “odustati jer bi to bilo neustavno i strašan gubitak našeg suvereniteta”, istaknuvši da u Francuskoj nema “stigmatizacije” muslimana.

“No mnogim čelnicima kažem i da su mediji u Francuskoj slobodni”, istaknuo je, dodavši da “u mnogim zemljama koje su pozvale na bojkot više nema slobodnih medija, dakle više se ne mogu crtati karikature, ne samo proroka, Boga ili Mojsija, nego ni dužnosnika te zemlje”.

“Ponekad se crtaju karikature stranih čelnika, a ne čelnika zemlje u kojoj se živi jer su karikaturistima lomili ruke, a novinare ubijali i trpali u zatvor. To nije slučaj u Francuskoj”, istaknuo je.

Macron je ocijenio “nedostojnom” i “nedopustivom” kampanju bojkota francuskih proizvoda u nekim muslimanskim zemljama.

Ova je kampanja “nečuvena i osuđujem je. Provode je neke privatne skupine koje nisu razumjele i oslanjaju se na laži o njima, a ponekad i drugi čelnici. To je nedopustivo “, rekao je Macron.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj