POTRESNE SCENE U TURSKOJ! Majka i troje djece izvučeni iz ruševina zgrade u Izmiru 18 sati nakon potresa!

Majka i troje njene djece izvučeni su u subotu iz ruševina zgrade pod kojima su bili zarobljeni skoro 18 sati, nakon snažnog potresa u regiji Egejskog mora u kome je poginulo najmanje 27 osoba.

Napori su u toku na spašavanju četvrtog djeteta, navode televizijske stanice.

Potres je u petak srušio najmanje 20 zgrada u egejskom lučkom gradu Izmiru, gdje je pokrenuta spasilačka operacija.

Turski ministar okoliša Murat Kurum izjavio je da je do sada izvučeno stotinjak osoba iz ruševina.

Zvaničnici u Izmiru saopćili su da je u potresu poginulo 25 oosba u priobalnim regijama zapadne Turske, dok je dvoje djece, dječak i djevojčica, poginulo na grčkom otoku Samos nakon što se zid obrušio na njih.

Više od 800 ljudi povrijeđeno je u Turskoj. Registrovano je oko 250 podrhtavanja tla, saopćila je turska agencija za prirodne kastastrofe.

Operacije potrage i spašavanja završene su u osam zgrada u Izmiru, dok su nastavljene u još devet, saopćili su zvaničnici, prenosi Reuters.

Erdogan: Svakom građaninu Izmira čija je kuća uništena u potresu bit će sagrađena nova

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će u najkraćem mogućem roku biti napravljena nova kuća svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u potresu.

Erdogan je govorio na kongresu svoje Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u gradu Vanu, a tom prilikom se dotaknu jučerašnjeg potresa koji je pogodio Izmir.

“Svim građanima Izmira čiji su domovi uništeni u potresu, u najkraćem mogućem roku ćemo sagraditi i predati nove kuće”, poručio je Erdogan prenose turski mediji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj