PUTIN NEMA SLUHA ZA ARMENSKE ZAHTJEVE OKO NAGORNO-KARABAHA! Iz Moskve stigao neo─Źekivan odgovor: ‘Pomo─çi ─çemo vam samo ako se sukob prenese na va┼íu teritoriju’

Premijer Armenije Nikol Pa┼íinjan obratio se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da razmotri u kojem vidu i obimu bi Rusija mogla pru┼żiti pomo─ç Armeniji na planu sigurnosti.

File:Vladimir Putin and Nikol Pashinyan (2018-06-13) 03.jpg - Wikimedia  Commons

Kako se navodi u saop┼ítenju armenskog Ministarstva odbrane, u pismu koje je Pa┼íinjan uputio Putinu predo─Źeno je cjelokupno tuma─Źenje aktuelne situacije na terenu, kao i svi izazovi koje nosi “vojna agresija Azerbejd┼żana na Nagorno-KarabahÔÇť.

S tim u vezi, Pa┼íinjan je zatra┼żio od Putina da ┼íto prije pokrene konsultacije kako bi se odredio obim ruske pomo─çi, i to na osnovu savezni┼ítva koje postoji izme─Ĺu Rusije i Armenije.

Portal podsje─ça da je nedavno u ┼Żenevi zavr┼íen susret ┼íefova diplomatije Azerbejd┼żana i Armenije po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

Ministri su postigli dogovor da se ne provode napadi na civilne objekte u zoni konflikta, ali i da se sastavi spisak svih ratnih zatvorenika kako bi mogla da se izvrši njihova razmjena.

Pomo─çi ─çemo, ali samo pod ovim uslovom

Rusija ─çe pru┼żiti Jerevanu svu neophodnu pomo─ç ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Armenije, navodi se u saop─çenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Potvr─Ĺujemo da je Rusija privr┼żena savezni─Źkim obavezama koje ima prema Armeniji, uklju─Źuju─çi i one koje proisti─Źu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomo─çi izme─Ĺu Rusije i Armenije potpisanog 29. augusta 1997. godine. U skladu sa tim Sporazumom, Rusija ─çe pru┼żiti Jerevanu svu neophodnu pomo─ç, ukoliko se sukobi prenesu direktno na teritoriju Armenije – saop┼íteno je.

Pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre.

Ponovo pozivamo sukobljene strane u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, deeskalaciju napetosti i povratak su┼ítinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rje┼íenje situacije zasnovao na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejd┼żana i Armenije i u Moskvi 10. oktobra – navodi rusko Ministarstvo.

Oglasio se i ambasador Armenije u Moskvi Vardan Toganjan koji je na pitanje novinara da li postoji mogu─çnost da Armenija zatra┼żi vojnu pomo─ç od Rusije odgovorio potvrdno.

Postoji takva mogu─çnost. U skladu sa na┼íim me─Ĺudr┼żavnim sporazumom, govorimo o hitnom odr┼żavanju konsultacija. Rije─Ź je o konsultacijama u cilju utvr─Ĺivanja obima pomo─çi, vrste pomo─çi i drugih detalja. Mislim da ─çemo dobiti odgovaraju─çu reakciju ruske strane – rekao je ambasador.  

On je precizirao da o─Źekuju da se konsultacije o bezbednosti sa Rusijom odr┼że u narednim danima.

Mi ─Źekamo. Iako je vikend, ovih dana ─Źekamo odgovaraju─çu reakciju. Vidjet ─çemo – rekao je ambasador.

Tagojan je naglasio da je Jerevan zatra┼żio od Rusije da se odr┼że konsultacije o bezbjednosti, pozivaju─çi se na bilateralni sporazum, preciziraju─çi da nema re─Źi o uklju─Źivanju Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) u konsultacije.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] PUTIN NEMA SLUHA ZA ARMENSKE ZAHTJEVE OKO NAGORNO-KARABAHA! Iz Moskve stigao neo─Źekivan odgovor: &… […]

Komentiraj