VIDEO: Suze na licima onih koji su izgubili voljene, na ulici razbacane dječije igračke

Spasioci u Izmiru pretražuju ruševine u nadi da će naći preživjele nakon što je snažan zemljotres pogodio tursku egejsku obalu i područje sjeverno od grčkog ostrva Samos.

turska-zemljotres1-872x610

Prema posljednjim podacima, poginulo je 28 ljudi, od toga 25 u priobalnom području na zapadu Turske, dok je dvoje tinejdžera, mladić i djevojka, poginulo na grčkom ostrvu Samos. Oni su nastradali kada se na njih srušio zid.

turska-zemljotres2-872x610

Stravične fotografije ruševina obišle su svijet i prikazale sav užas koji je izazvala ova prirodna katastrofa.Najmanje 20 zgrada u Izmiru je uništeno, saopštile su vlasti, dodajući da je region pogodilo više stotina naknadnih potresa dok traju spasilačke operacije. Spasiocima se pridružio i veliki broj meštana koji su se u pustili u potragu za svojim nestalim komšijama.

Samo u Turskoj je povrijeđeno najmanje 804 ljudi.

turska-zemljotres5-872x610

Ljudi koji su ostali bez krova nad glavom noć su proveli na otvorenom, mnogi od njih iščekujući vijesti o svojim voljenima koji se i dalje vode kao nestali.

Brojni turski zvaničnici uputili su se juče ka Izmiru gdje ih je dočekala masa uplakanih, potresenih i uplašenih građana.

zemljotres-turska-872x610

Na fotografijama ruševina vidi se i ono što su nekada bili nečiji lični predmeti – kreveti, odjeća, zavjese, dječije igračke…

Fotografije pokazuju i razornu snagu zemljotresa od sedam stepeni Rihtera. Od ove stambene višespratnice je za nekoliko sekundi ostao pepeo, prenosi Blic.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj