DOBIT ĆE ENTITET AKO GA BUDU TRAŽILI! Dodik: Hrvati se spremaju na bojkot izbora za dvije godine

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Hrvati spremaju da za dvije godine bojkotuju opće izbore u BiH. Dodik je naveo da ih u tome razmije, jer je to za njih odsudno.

Napomenuo je i da su mu prilikom posjete Zagrebu hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prenijeli zabrinutost za položaj Hrvata u BiH i da traže rješenja o promjeni Izbornog zakona.

Na pitanje da li je moguć treći entitet u BiH, Dodik je za TV Kurir rekao da jeste ako bi ga Hrvati tražili.

Govoreći o tome kako se desilo da je on pozvan u posjetu Zagrebu i na susret sa Milanovićem i Plenkovićem, Dodik je rekao je on srpski član Predsjedništva i da nosi u sebi legitimitet izbora.

Dodik je napomenuo da se razgovor vodio isključivo o položaju Hrvata u BiH, da je hrvatska država zapostavila Hrvate u BiH, za šta su sami krivi, jer su izašli na referendum 1. marta i glasali za nezavisnu BiH koja im se sada lupa o glavu.

Dodik je naveo da su u Zagrebu odbili bilo kakvu mogućnost da pričaju sa Željkom Komšićem, koji je nepoželjan u hrvatskoj zajednici u BiH.

Govoreći o tome da je poslije posjete Zagrebu bio sa Draganom Čovićem u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da je tema u Beogradu bila situacija u BiH i kako se može pomoći, te da Vučić sve vrijeme pokušava da pomogne Federaciji BiH, ali da u FBiH od svega prave problem.

Kada je riječ o negativnim komentarima u Sarajevu zbog njegove posjete Zagrebu, Dodik je naveo da on nije komentarisao posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu, te je dodao kako se osjeća superiorno zbog onoga što radi i misli da radi pravi posao.

Za mene ne postoji neki poseban autoritet u svijetu koji bi mogao da pomjeri moje bazične političke stavove – istakao je Dodik.

Ponovio je da će se BiH raspasti bez rata, a jedino što može da funkcioniše je Republika Srpska.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH pogrešna zemlja i da su građani RS po svim anketama i nakon svih izbora definitivno odlučni da svoj status traže van BiH.

Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno, da jedno piše u Ustavu, drugo se provodi u praksi. On je ponovio da je BiH nedovršena država, koncipirana na pogrešnim temeljima i to je nešto što nije sporno.

Mi političari u RS, mislim da nema nijednog, pa ni onog najmanjeg po političkoj snazi koji bi bio protiv takve jedne ideje. Ali, naprosto, uvijek je to vezano za neke međunarodne kontekste i odnose. Naučili smo da razvoj situacije ovde nije samo naša stvar – rekao je Dodik za TV Kurir.

Dodik je dodao da su i Jugoslaviju razbili stranci, te da oni i dalje imaju svoje iluzije u regionu.

Proteklih 25 godina je trošenje naših života na ideje da može da se od BiH napravi zemlja u ovim okvirima. Sve je to uticalo na naše ljude da kažu da im je dosta, bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH. Šta je pogrešno da Srbi hoće svoju državu – naveo je Dodik.

Govoreći o ruskom stavu, Dodik je rekao da je Rusija za poštovanje Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava, ali je nezadovoljna Vijećem za implementaciju mira i pokušava da kaže da se mora poštovati dogovor tri naroda, dva entiteta.

O ideji “Mini Šengena” Dodik je rekao da je odmah podržao, a da su u Sarajevu to nazvali srpskim projektom neke nove mini Јugoslavije, pa su to odbili, a kad su im rekli sa Zapada, onda su prihvatili.

– Od početka sam mislio da je to dobro. U BiH je to tako, puno sumnje, ne možemo da nađemo nikakav konsenzus. U FBiH je ozbiljan sukob zbog Hrvata, koji su dovedeni u poziciju da se bošnjačkim glasovima biraju podobni Hrvati kao Komšić, koji ne mari za instituciju vitalnog interesa naroda. Treba birati autentičnog predstavnika autohtonog naroda – naveo je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj