JAVIO SE GLAVNI AKTER OBARANJA ‘APRILSKOG PAKETA’: Haris tvrdi da sada lakše diše?

Navode pojedinih američkih medija o projiciranoj pobjedi demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden) bazirane na neutemeljenim i nepotpunim rezultatima izbora, komentirao je i Haris Silajdžić, glavni akter obaranja ‘aprilskog paketa’ ustavnih reformi koje je 2006. godine predložila američka republikanska administracija s ciljem da ubrza euro-atlantski put BiH.

Etleboro.org - Haris Silajdžić o pobjedi Bidena: Ukratko, lakše se diše

“Joseph Biden je čovjek dobrih namjera i dobre volje. Ovo je pobjeda svih dobronamjernih ljudi na svijetu. Američka administracija vođena njegovim iskustvom u međunarodnim odnosima može odgovoriti na narasle tenzije i polarizacije izazvane brzinom promjena bez presedana u historiji. Demokratija je globalno u krizi; njegova administracija može povesti svijet putem afirmacije demokratskih vrijednosti i veće jednakosti uključujući i ekonomsku”, kaže Silajdžić za Vijesti.ba

Dodaje da smo u našem vremenu upućeni jedni na druge više nego ikada i da izolacija nije odgovor na probleme.

“Vjerujem da će restauracija multilateralizma i međunarodne saradnje na svakom planu sa više otvorenosti i dobre volje biti jedan od prioriteta Bidenove administracije. Isto tako i siromaštvo i nepravda koji prijete miru koliko i klimatske promjene i nuklearno oružje”, smatra Silajdžić i dodaje:

“Gospodin Biden je pravi čovjek na pravom mjestu koji može inicirati rješenja za goruće probleme u ovom svijetu. Znam da neće propustiti da učini sve što je moguće za našu zemlju ako to našom angažovanošću, dobrom voljom i sposobnošću zaslužimo”.

Silajdžić smatra da je Bidenova pobjeda demonstracija snage demokratske volje američkog naroda i američkih institucija koje djeluju u skladu sa američkim Ustavom.

“Pobjeda gospodina Bidena će doprinijeti da se duh poštivanja zakonitosti prenese i na međunarodni plan i na međunarodne institucije kao što su Ujedinjene nacije, što je u interesu slabijih karika u lancu. Ukratko – lakše se diše”, zaključuje Silajdžić 

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj