KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nikada u historiji nije postojala, treba je podijeliti na tri dijela’

Bivši američki državni sekretar i siva eminencija većine predsjedničkih administracija od 70tih godina prošlog stoljeća, tokom devedesetih godina, ali i nakon krvavih ratova u Jugoslaviji, kontinuirano je zastupao mišljenje da je država BiH ‘umjetna tvorevina u kojoj su primorana živjeti tri naroda, koja se mora podijeliti na tri dijela’. Dobro ste pročitali, to je isti onaj kurs na kojem se već decenijama nalazi i aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik. Međutim, da li ste znali da je Henry Kissinger veliki prijatelj Hillary Clinton i političkog establishmenta u koji ulaze visokorangirane demokrate Joe Biden, Kamala Harris i Nancy Pelosi?

kissinger123

Član Ruske akademije nauka i prijatelj Hillary Clinton

U martu 2009. Kissinger je doveo u Moskvu grupu uticajnih američkih političara na razgovor s Putinom u “okvirima povjerljivog dijaloga”. Kasnije je izjavljivao kako Putin ‘nije neprijatelj zapada’ i da je s njim moguć ‘dogovor’.

Henry Kissinger primljen je u Rusku akademiju nauka 28. oktobra 2016. godine. Nekako baš u to vrijeme, Hillary Clinton je u završnici kampanje uoči izbora 2016. godine, pozvala sve republikance nezadovoljne Trampom da stanu na njenu stranu. U februaru 2014. godine, Clintonova je napisala i osvrt na njegovu posljednju knjigu ‘Svjetski poredak’.

Bernie Sanders: ‘Kissinger je ratni zločinac’

Hillary je na sva usta branila Kissingera u debati sa stranačkim protivkandidatom Bernijem Sandersom. Senator iz Vermonta je još kao mladić protestovao protiv Kissingerove politike, a u debati ga je nazvao ratnim zločincem kazavši: ‘Ponosan sam što mi Kissinger nije prijatelj i nikada neću prihvatati njegove savjete’.

Clintonova je Kissingeru govorila sa ogromnim entuzijazmom te veličala ‘njegovu mudru politiku, ekspertizu i poznavanje svjetske politike’.

Hillary je pohvalila Kissingerove knjige, te je napomenula da je čak išla s njim i na ljetovanja.

On je moj veliki prijatelj. Veoma sam se oslanjala na njegovu pomoć i savjete tokom obavljanja funkcije državnog sekretara. Često mi je pružao svoje opservacije o politici i ponašanju stranih lidera – pričala je Hillary.

Nakon što su pak izbori završeni i proglašena pobjeda Donalda Trampa 2016. godine, Kissinger je u intervjuu Jeffreyju Goldbergu kazao da je ipak očekivao drugačiji rezultat. Mislio sam da će Hillary pobijediti‘, rekao je Kissinger, otkrivajući tako svog favorita.

Uz Hillary Clinton, Kissingerovi miljenici među demokratskim establishmentomsu i Joseph Biden, Kamala Harris te imenjakinja njegove supruge Nancy Pelosi. Premda formalno republikanac, Kissinger je uvijek uspijevao značajno uticati na politiku demokrata u Bijeloj kući.

‘Greška je što smo priznali BiH u sadašnjim granicama’

Međutim, vratimo se njegovim pogledima na BiH.

‘Prva greška koja je napravljena jeste priznanje države Bosne i Hercegovine u sadašnjim dimenzijama. Od Srba, Muslimana i Hrvata, koji nisu mogli živjeti zajedno ni u velikoj Jugosalviji, sada se traži da žive na geografskom prostoru koji nikada nije bio država (nacija), koji se ne odlikuje kulturnom ili etničkom homogenošću. Na prostoru koji je trebalo podijeliti odmah na početku, što je i dio trenutnog mirovnog plana između Muslimana, Srba i Hrvata’, kazao je Henry Kissinger u jednom od intervjua 1993. godine.

‘Bosna nikada u historiji nije bila država, treba je podijeliti na tri dijela’

‘U ovom trenutku moramo biti jasni u vezi s našim ciljevima. Djelujemo na način da želimo prisiliti Srbe da se vrate u ‘mitsku Bosnu’, koja nikada nije postojala u historiji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura, a Bosna je administrativni entitet u kojem žive Hrvati, Muslimani i Srbi, koji je formiran u Jugoslaviji i koji je glupo priznat kao država 1991. godine’, ponovio je Kissinger u intervjuu od 15. septembra 1995. godine.

‘Ako pogledate 600 godina europsku historije, Srbi su borili da nad njima ne dominiraju muslimani i zašto bi sada Sjedinjene Države trebale kršiti vlastito načelo samoodređenja i  bombardirati ih. Zašto bi ih naši mediji trebali nazivati ‘ separatističkim Srbima’. Od čega se to oni odvajaju, od nečeg što nikad nije postojalo? Tako da vjerujem da ono što trebamo uraditi jeste stvoriti muslimansku državu ili priznati muslimansku državu, a zatim dopustiti nacionalnosti ili da se osamostale ili da se pridruže Hrvatskoj i Srbiji. Ne bismo se trebalu uplitati u balkanski rat koji ne može prestati. Čak iako pobijedimo u njemu tamo ne možemo održati stalnu prisutnost’, kazao je on.

‘Etničke grupe koje žive u Bosni su demonstrirale da ne žele multietničku državu najbrutalnijim etničkim čišćenjem, i niti jedna od njih sada ne živi na teritoriji koju kontroliše druga. Dakle, ne dokazuje se multietnički princip prisiljavanjem tri etničke skupine, koje se ubijaju međusobno već tri godine, da žive u istoj državi u kojoj je skoro nemoguće zamisliti centralnu vladu. Nemoguće ih je spojiti u centralnu vladu.

Cijela je ova stvar počela 1991. godine jer su u to vrijeme različite etničke grupe mislile da mogu živjeti zajedno i željele su stvoriti labavu konfederaciju koju smo i mi podržavali zbog Rusije. Nismo željeli da se Rusija  umiješa u tom trenutku. Mislim da vodimo opasnu politiku. Čak i ako bismo vojno izvojevali kratkoročnu pobjedu’, naveo je on.

‘Muslimani čine zločine u selima, tamo gdje nema televizijskih kamera’

 ‘Ako mi dopustite da psihoanaliziram Holbrooka, mislim da se on suštinski slaže sa mnom. Sa druge strane, on mora priznati da i kozervativne i liberalne snage u ovoj zemlji od kojih neke smatraju da se radi o agresiji, a druge da je u pitanju genocid nacističkog tipa, i koje su fokusirane na Srbe i ne razumiju historiju. Ko god je počeo ovu posljednju rundu, a mnogo je rundi bilo ranije, ne možete knjižiti odgovornost bilo kojoj od tih grupa’, kazao je Kissinger.

‘Nema sumnje da su u ovoj rundi Srbi otpočeli etničko čišćenje, ali također nema sumnje da su i Hrvati etnički očistili Slavoniju i Krajinu, protjerujući najmanje 150.000 Srba, možda čak i više od toga. Ali i da Muslimani, tamo gdje mogu, rade istu stvar. Problem je što to Srbi rade u gradovima gdje postoje televizije, a muslimanski zločini se dešavaju po selima gdje nema televizije’, naveo je Kissinger.

 ‘Nema sumnje da se ratovi na Balkanu odlikuju ekstremnom brutalnošću, i da se Srbi tako ponašaju. Ali stvar koja me brine je šta je američki interes u zauzimanju strana u balkanskom ratu koji se odvija stotinama godina…kada je jednostavnije rješenje razdvojiti etničke grupe i dopustiti im da sprovedu naš vlastiti princip samoopredjeljenja’, naveo je Kissinger.

Agresiju na nezavisnu i međunarodno priznatu državu BiH, Kissinger je od samog početka u svojim tekstovima i javnim nastupima neutemeljeno tretirao kao ‘građanski rat’.

Umjesto zaključka

‘Da sam Jevrej, bio bih cionista. To mi je još ukazivao moj otac. Ne moram biti Jevrej da bih bio cionista. To je ono što sam. Izrael je esencijalan za sigurnost Jevreja širom svijeta’, rekao je Joe Biden u aprilu 2007., malo prije nego što je izabran za potpredsjedničkog kandidata Baracka Obame na izborima 2008. godine.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nik… Borba protiv narko-terorizma, zelenašenja farmaceutskih kompanija i Komunističke partije Kine ZBOG OVOGA JE FARMACEUTSKI LOBI PODRŽAO BAJDENA: Administracija predsjednika Trampa ove sedmice predlaže zakon o smanjenju cijena lijekova za 80-90%! […]

  2. […] IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao Tramp’ KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nik… PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ […]

  3. […] IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao Tramp’ KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nik… Objavljeno […]

  4. […] KINA SLAVI SVOJE ELITE U WASHINGTONU! Profesor iz Pekinga: ‘Od 70-tih imamo svoje ljude u vrhu SAD-a’ PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! PREDSJEDNIK TRAMP SAZNAO KO MU JE ‘RADIO O GLAVI’: Iz Odbora za odbrambenu politiku otpustio Henryja Kissingera, Madeleine Albright i još devet članova povezanih sa Clintonovom, Bushovom i Obaminom administracijom! Suprotstavljali mu se po pitanju politike prema Kini! KISSINGER IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao Tramp’ KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nik… […]

  5. […] IZNIO SVOJE ŽELJE: ‘Bajden što prije da obnovi veze sa Kinom koje je pokidao Tramp’ KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nik… (VIDEO) KAKO JE BILL CLINTON PODRŽAO TRAMPA UOČI IZBORA 2016. GODINE?! On je najzanimljiviji […]

  6. […] KAKO JE O BOSNI I BOŠNJACIMA GOVORIO I PISAO HENRY KISSINGER? ‘BiH je mitska država koja nikada … […]

Komentiraj