BUDUĆNOST LETENJA: Avionsko krilo koje mijenja oblike

Kod do sada poznatih modela aviona određeni dijelovi na krilima mijenjaju položaj u zavisnosti od etape leta, pa su drugačiji tom poletanja u odnosu na položaje tokom sletanja, ali su krila uprkos tome prilično rigidna.

MIT and NASA engineers demonstrate a new kind of airplane wing | MIT News |  Massachusetts Institute of Technology

NASA i MIT planiraju da to promijene, te na scenu dovedu krila koja će biti u stanju da mijenjaju cjelokupan oblik.

U nedavno objavljenom naučnom radu eksperti koji učestvuju u projektu su objasnili na koji način planiraju da promijene izgled avionskog krila. Nova struktura uključuje laki rešetkasti okvir, koji je sastavljen od hiljada trouglastih dijelova koji služe kao podupirači prekriveni tankim slojem polimera.

Budući da novi materijal ima manju gustinu, krila su neuporedivo lakša, dok pažljivo pozicionirani podupirači omogućavaju mijenjanje oblika u odnosu na promjene u okruženju. Nova tehnologija bi mogla da letenje učini efikasnijim, ali i da dovede do značajnih ušteda energije.

Koncept nije u potpunosti nov, te se još prije nekoliko godina govorilo o izlivanju odvojenih dijelova avionskog krila. Krila koja mijenjaju oblik, te su neuporedivo lakša od tradicionalnih mogla bi da utiču i na oblik samih letjelica, pa bi u budućnosti moglo da se ode dalje od tradicionalnih „tubastih“ aviona.

Ideja o krilima koja mijenjaju oblik na velikim visinama zvuči zastrašujuće, ali kreatori ističu da će sistem funkcionisati potpuno prirodno, a i momenat u kojem će se koncept sprovesti u djelo je još uvijek daleko, tako da još nije vrijeme za brigu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj