(VIDEO) RECEPT ZA DUGOVJEČNOST: Na ovom grčkom ostrvu niko prije 90. ne umire…

Magična” ishrana stanovnika Ikarije, koja im je obezbijedila status najdugovječnijih ljudi na svijetu probudila je interesovanje i svjetskih medija za Grčku.

Lessons from one of the healthiest places on Earth – Ikaria Greece - Business  Insider

U jednom dokumentarcu Biznis Insajdera prikazuje se način života stanovnika Ikarije koji, kako kažu, “upravljaju vremenom, a ne vrijeme njima”.

Svježe povrće koje sami uzgajaju, kozje mlijeko, maslinovo ulje i nedostatak stresa koji prožima ostatak planete samo su neke od tajni njihove dugovječnosti.

Dok i sama pomisao na to da ćete doživjeti duboku starost djeluje nemoguće u današnje vrijeme, na malom grčkom ostrvu u Egejskom moru možete vidjeti neobično mladolike devedesetogodišnjake.

U prilog tome idu i statistike, pa je tako procenat oboljelih od raka niži od 20 odsto, bolesti srca su rjeđe za oko 50 odsto, a demetnih gotovo da nema.

Veoma važan faktor su duge i redovne šetnje koje su omiljene čak i među najstarijom populacijom, ali i prave tradicionalne grčke večeri tokom kojih niko ne sjedi.

Zanimljivo je da Ikarijanci svakodnevno piju biljni čaj dva puta dnevno, ali i 150 vrsta povrća koje uzgajaju na ostrvu zbog čega imaju skoro 10 puta viši nivo antioksidanata.

I, naravno, kao šlag na torti tu je i taj miris mora i prirodni ambijent koji samo potpomaže ovakvom načinu života.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj