POGLED NA SVIJET IZ PTIČIJE PERSPEKTIVE: Umjetnička djela sastavljena od ljudi

Gledajući umjetnička djela Krejga Alana iz daljine, njegove slike izgledaju kao da su sastavljene od hiljada precizno postavljenih tačaka, ali ako se približite, uvidjećete da su te tačke zapravo sićušni, detaljno naslikani ljudi.

Umjetnička djela sastavljena od ljudi

Njegova zbirka slika “Populous” je inspirisana pogledom na svijet iz ptičje perspektive, koji je Alan imao u stanu svoje majke na šestom spratu u Orindž Biču, u Alabami.

Gledao je ljude i fotografisao ih, a zatim je otkrio da njihove sitne figure stvaraju određene uzorke. Na jednoj od fotografija izgledalo je kao da su ljudi formirali oko. Umjetnik se prisjeća tog momenta kao onoga koji je pokrenuo njegovu kreativnost.

Počeo je slikati male ljude na platnima, koristeći farbu u spreju, postavljajući ih na način da njihove sjene formiraju portrete nekih od najvećih zvijezda – od Majkla Džeksona do Merilin Monro.

“‘Populous’ će promijeniti način na koji naše društvo vidi sebe – od nečeg ogromnog do nečeg malenog. Društvo vidi ljudsku rasu sa previše divljenja. U velikoj postavci stvari mi smo samo tačkice na tačkici u drugoj tačkici”, rekao je Kreg Alan kada je upitan o svom radu. Alan svoje slike dijeli sa svojim fanovima na Instagramu i Facebooku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj