‘RUTA 66’: Majka svih puteva i ‘glavna ulica Amerike’

Ruta 66 (Route 66), također poznata i kao Put Willa Rogersa, ‘Glavna ulica Amerike’ i ‘Majka svih puteva’, je naziv za auto-put koji je postojao u američkom sistemu autoputeva.

ruta123

Predstavljao je jedan od prvih auto-puteva, postavljen još davne 1926. godine. Vodio je od Chicaga u Ilinoisu, pa preko Missurija, Kansasa, Oklahome, Texasa, New Mexica, Arizone pa sve do Los Angelesa u Californiji. Ukupna dužina mu je 3.940 km. 

Od 1950-tih godina je počeo gubiti važnost zbog novog sistema međudržavnih puteva, a 1985. godine je izgubio federalni status. Danas je poznat kao historijski spomenik, turistička atrakcija i u popularnoj kulturi.

 Generacije Amerikanaca njome su putovale u bolju budućnost, danas njome uglavnom voze oni koji tragaju za boljom prošlosti. Samo putujući Majkom cestom, daleko od Wall Streeta i svjetla megapolisa s kojima mnogi poistovjećuju SAD, srest ćete neke nove kauboje i Indijance, osjetiti kako živi i diše nova Amerika.

Samo putujući prvom cestom koja je povezala američki istok i zapad, upoznat ćete i onu drugu Ameriku preko koje i mnogi Amerikanci samo prelijeću. Milje i milje krajolika od kojih zastaje dah, bez ljudi koji su novim cestama otišli za boljim životom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj