SVAKE DVIJE SEDMICE NESTANE JEDAN JEZIK! Zabavne činjenice o svjetskim jezicima koje vjerovatno niste znali!

Brojne su razlike ili sličnosti među jezicima, kao i razne karakteristike koje su manje ili više poznate. U nastavku je navedeno 20 zanimljivosti koje se tiču svjetskih jezika, a koje možda do sada niste znali.

Zanimljivosti o jezicima | Obrazovni centar Cerovac

Postoji 2,700 jezika i preko 7.000 različitih dijalekata širom svijeta.

Najzastupljeniji jezici su kineski, španski, engleski i hindu.

Kineski, koji ima najveći broj govornika u svijetu ima preko 50.000 znakova. Ako želite da čitate novine, morate da znate minimalno 2.000 znakova.

Prema nekim istraživanjima, svake dvije nedjelje jedan jezik nestane. Do današnjeg dana, preko 230 jezika je potpuno izumrlo, a 2.400 su u tom smislu ugroženi.

Biblija je najprevođenija knjiga na svijetu. Dostupna je u 2.454 različita jezika. Knjiga “Pinokio” je na drugom mjestu, dok je Agata Kristi autorka čije se knjige najviše prevode.

Jezici vrše uticaj jedan na drugi. Na primjer, 30% engleskog jezika čine leksičke pozajmljenice iz francuskog. Na primjer, sve riječi koje se vezuju za balet i kojima se opisuje ovaj ples su francuske.

Onomatopeje nisu iste u svim jezicima. Zvuk krckanja u Americi se emituje kao “snap, crackle, and pop”, u Njemačkoj se koristi “Knisper! Knasper! Knusper!”, u francuskom “Cric! Crac! Croc!”, a u španskom “Cris! Cras! Cros!”.

Za pčele se u Africi ne kaže da zuje, već se to imitira riječima “zoem-zoem”. I dok je u Americi mjaukanje mačke “meow”, u Vijetnamu je to “meomeo”, “nau” u Estoniji, i “ngjau” na malajskom. Krave su u Indiji svete životinje, i ne govore “moo” već “hamba”. Tajlandske sove kažu “hook hook” umjesto “hoot”, a u Albaniji prasići ne kažu “oink” nego “hunk hunk”.

Baskijski jezik koji se govori u planinskim predjelima Španije i Francuske, jedini je evropski jezik koji nije povezan ni sa jednim drugim poznatim jezikom, odnosno ne pripada nijednoj jezičkoj porodici.

Ne postoji riječ koja se 100% rimuje sa riječima orange ili  purple.

Prosječna osoba u toku dana izgovori oko 4.800 riječi.

HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPPEDALIOPHOBIA je strah od dugih riječi.

Papa tvituje na čak devet jezika, a njegov španski nalog ima najviše pratilaca.

U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.

Brojni naučnici tvrde da učenje drugog jezika poboljšava razne funkcije mozga, pamćenje, kao i da oni koji govore ili uče drugi jezik usporavaju proces starenja mozga.

Najmanje polovina svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj