SJEDINJENE DRŽAVE I ZVANIČNO NAPUSTILE SPORAZUM O OTVORENOM NEBU! Na samitu G20 Tramp kazao da je ‘Pariski sporazum’ postignut da uništi američku privredu, obratio se i republikancima na Twitteru!

Odluka o povlačenju SAD-a iz Sporazuma o otvorenom nebu danas je stupila na snagu i Vašington više nije strana u tom ugovoru, saopštio je State Department.

tramp123456-4

To je potvrdilo i Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće na Twitteru navodeći riječi savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O”Brajena.

“Danas je tačno šest mjeseci od kada su SAD podnijele obavještenje o povlačenju iz Ugovora o otvorenom nebu. Više nismo strana sporazuma koji Rusija flagrantno krši godinama”, naveo je O”Brajen

“Prošlo je šest mjeseci, povlačenje SAD-a stupilo je na snagu 22. novembra 2020. godine, a Sjedinjene Države više nisu država potpisnica Ugovora o otvorenom nebu”, kazao je Cale Brown, glavni zamjenik glasnogovornika State Departmenta.

Ranije ovog ljeta, Pentagon je izdao izjavu u kojoj stoji da je “postalo potpuno jasno da više nije u najboljem interesu Sjedinjenih Država da ostanu strana ovog sporazuma kada Rusija ne ispunjava svoje obveze”.

Ugovor o otvorenom nebu kojim se državama “30-plus” dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija, potpisan je prije 18 godina u cilju ‘promovisanja povjerenja između neprijatelja u hladnom ratu i sprječavanja sukoba’.

Nakon izlaska SAD-a, u Sporazumu su ostale 34 države potpisnice Ugovora o otvorenom nebu: Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska (uključujući Grenland), Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Kazahstan, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija. Kirgistan je potpisao sporazum, ali ga još nije ratificirao.

Kanada i Mađarska su depozitari ugovora kao priznanje za njihov poseban doprinos procesu Otvoreno nebo. Zemlje depozitari vode dokumente ugovora i pružaju administrativnu podršku.

Tramp na samitu G20: Pariski sporazum postignut da uništi američku privredu

Američki predsjednik Donald Tramp danas je branio svoju odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama, rekavši da je “nepravedan i neobjektivan” .

“Bila mi je velika čast surađivati s vama i radujem se radu s vama u budućnosti dugo vremena”, kazao je Tramp na samom početku implicirajući da ni ne pomišlja odustati od brobe za svaki legalni glas i integritet američkih izbora.

SAD su početkom novembra zvanično istupile iz sporazuma o klimatskim promjenama postignutim u Parizu krajem 2015.

“Izvukao sam SAD iz nepravednog i neobjektivnog Pariskog klimatskog sporazuma, a koji je vrlo nepravedan prema SAD”, rekao je Tramp na virtuelnom samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20.

Teme samita u organizaciji Saudijske Arabije su, između ostalog, životna sredina i pandemija koronavirusa.

“Pariski sporazum nije postignut da bi spasio životnu sredinu, već da bi uništio američku privredu”, rekao je Tramp i dodao da odbija da se odrekne nekoliko miliona radnih mjesta u SAD i da se milijarde dolara šalju najgorim zagađivačima koji ne poštuju životnu sredinu.

Borite se republikanci, ne dozvolite da unište dokaze

U nedjelju ujutro, Tramp je zatražio da se potpisi na glasačkim listićima uporede s njihovim kovertama.

“Sve je u vezi s potpisima na kovertama. Zašto se demokrate tako snažno bore da ih sakriju”, tweetovao je Tramp. “Pronaći ćemo masovni broj lažnih glasačkih listića. Potpisi se neće poklapati. Borite se žestoko republikanci. Ne dopustite im da unište dokaze!”

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Zasto da se savijaju cijelom svijetu,Najaca sila da pravi sporazume kako njoj odgovara.

    Reply

Komentiraj