FOTO: Selo Hobita za najveće fanove “Gospodara prstenova”

Roman “Gospodar prstenova” autora J.R.R. Tolkiena, po kojem je snimljena i istoimena filmska trilogija u režiji Petera Jacksona i koja je najvećim dijelom snimana na teritoriji Novog Zelanda, predstavlja jedno od najpopularnijih i najuticajnijih djela u literaturi 20. stoljeća.

hobiton

Tako je farma udaljena 10 kilometara od grada Matamata, gdje je za potrebe filma napravljeno selo Hobita, postala jedna od glavnih turističkih atrakcija pomenute zemlje.

Novi Zeland se nalazi među pet najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija, upravo zbog Jacksonovih filmova, pa nije ni čudo što više od 300.000 posjetilaca godišnje posjeti Hobiton, pravi raj za ljubitelje Tolkiena.

image

To idilično mjesto, koje je Jackson prvi put vidio 1998. godine u periodu kada je bio u potrazi za savršenom lokacijom za postojbinu Hobita, izgleda potpuno identično onom iz filma i tokom njegovog obilaska mogu se vidjeti rupe u zemlji u kojima žive Hobiti (njih 44), kafić The Shire’s Rest Cafe uređen u stilu čuvene trilogije i još mnogo toga. 

image

Također, u prodavnici suvenira moguće je pazariti jedinstvene predmete kao uspomenu na posjetu jednom od najbajkovitijih sela na svijetu, čija je gradnja započeta 1999. godine, da bi nešto više od deceniju kasnije bilo u potpunosti obnovljeno pred početak snimanja filma Hobit: Neočekivano putovanje. 

image

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 75 dolara, a za djecu varira u zavisnosti od uzrasta.

hobbiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton
hobiton

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj