FOTO/VIDEO: 10 nevjerovatnih činjenica o životinjama koje niste učili u školi!

Priroda je doista nevjerovatna stvar i ne čudi da smo u stanju svaki dan doznati neke nove informacije o onome što nas okružuje. Danas vam donosimo dozu od deset zanimljivih činjenica o životinjama, koje, vjerujemo, do sad niste znali. Iako se neke čine teškima za povjerovati, pouzdani izvori kažu da su istinite.

ivotinje123

Pa evo…

1. Delfini mogu identificirati ljude skenirajući nam kosture svojim sonarima. Tako nije neuobičajeno da da ove pametne životinje pomažu žrtvama s potopljenih brodova jer, kao sisavci, razumiju koncept utapanja.

2. Bebe slonovi sišu vrh svojih surlica za smirivanje i utjehu, baš kao što bebe ljudi sišu svoje palčeve.

3. Ženke vilinog konjica se ponekad prave mrtve kako bi izbjegle neželjene udvarače.

4. Kad plavetni kit ispusti vjetar, pod vodom se stvori mjehur dovoljno velik da u njega stane odrasli konj.

5. Vrane imaju fenomenalno pamćenje i u stanju su zapamtiti ljudsko lice do kraja svojih života.

6. Mužjaci pčela služe samo jednoj svrsi – da oplode maticu. Velikom djelu mužjaka pri ejakulaciji doslovce eksplodiraju penisi i umru u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati.

7. Island je jedina zemlja na svijetu u kojoj nema komaraca.

8. Ljenjivci vrše veliku nuždu samo jednom tjedno. Zbog toga im treba jako puno vremena da to obave pa su u tom trenutku vrlo ranjivi. Više od pola smrti ljenjivaca događa se kad vrše nuždu.

9. Nedostatak seksualne aktivnosti poguban je za ženke tvorova – ako se ne pare, mogu obolijeti od aplastične anemije i, u nedostatku medicinske intervencije, umrijeti.

10. Kinkažu, kišno-šumski sisavac i Srednje i Južne Amerike iz porodice rakuna, u stanju je okrenuti stopala u suprotnom smjeru i tržati unazad jednako brzo kao što trči unaprijed.

11. Jastozi mokre kroz lice. Ženke jastoga mokre u blizini mužjaka kako bi ih privukle. Kad se dva mužjaka bore oko ženke, mokre jedan drugome u lice.

12. Krave nemaju prednje zube na gornjem dijelu čeljusti.

13. Ženke klokana mogu same odlučiti hoće li roditi ženku ili mužjaka. Stručnjaci nisu baš sigurni kako to rade, ali se pokazalo da što su mlađe, biraju roditi ženke, a starije biraju roditi mužjake.

14. Termiti ispuštaju plinove u toj mjeri da doprinose fenomenu globalnog zatopljenja.

15. Dabrovi su za vrijeme zadnjeg ledenog doba bili veliki poput medvjeda te su težili do 100 kilograma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj