(FOTO/VIDEO) Najljepša mjesta u oblacima: 10 gradova izgrađenih na strmim liticama koji će vas ostaviti bez daha!

Uvijek instinktivno prkosimo prirodi. Kroz sve godine koje ljudi nastoje pokoriti divljinu, uspjeli su izgraditi nekoliko prekrasnih i impresivnih gradova na stijenama. Neki od ovih gradova izgledaju kao ilustracije iz bajki : fascinantno i pomalo nerealno.

gradovi123456

1. Vernazza, Italija

Vernazza je naselje u Italiji u okrugu La Specija, regija Ligurija koje se nalazi na nadmorskoj visini od 21 metar. Prema procjeni iz 2011. u naselju je živelo 506 stanovnika. Vernazzaa se nalazi u sklopu nacionalnog parka Cinque Terre, a automobili su u naselju zabranjeni. 

2. Civita di Bagnoregio, Italija

Civita di Bagnoregio, mjesto je u provinciji Viterbo u centralnoj Italiji te je dio predgrađa grada Bagnoregio koji je udaljen svega kilometar. Civitu su osnovali Etruščani prije više od 2.500 godina.

3. Bonifacio, Korzika, Francuska

Bonifacio, kojeg zovu draguljom korzikanskog turizma, nalazi se na litici visokoj 70 metara u blizini prolaza Bonifacio. S tri je strane okružen morem, a gornji grad se unutar zidina stoljećima uspješno odupirao osvajačima. Danas je ipak pokleknuo pred hordama turista.

4. Castellfollit De La Roca, Španjolska

Castellfollit De La Roca utvrda smještena je u španjolskoj provinciji Girona u Kataloniji. Nalazi se na križanju rijeke Fluvia i Toronell. Kuće su smještene na bazaltnim stijenama visokima 50 metara, a čitavo se smjesto prostire na površini većoj od jednog kilometra. S utvrde Castellfollit De La Roca pruža se veličanstveni pogled na vulkanski park prirode.

5. Rocamadour, Francuska

Rocamadour jedno je od najomiljenijih sela svih putnika. Nalazi se na jugozapadu Francuske te je jedno od važnijih hodočasničkih odredišta. Mjesto je nastalo na temeljima marijanskog svetišta, a postalo je popularno po pričama o čudotvornim iscjeljenjima bolesnika. Selo je sadgrađeno u stijeni iznad rijeke Dordogne te ima sedam crkava. 2016. proglašen je najomiljenijim selom u Francuskoj, a UNESCO ga je uvrstio na popis Svjetske baštine.

6. Mont Saint-Michel, Francuska

Otočić koji se također nalazi pod zaštitom UNESCO-a  smjestio se na prirodnoj granici pokrajina Bretanje i Normandije. Ova srednjovjekovna utvrda ujedno je i treća najposjećenija francuska turistička destinacija, odmah nakon Eiffelovog tornja i Disneylanda. Otok se dijeli na dvije etaže: prva je visoka 80 metara i sastoji se od same stijene. Na drugoj etaži se može pronaći maleno selo sa svega 47 stanovnika, opatija s utvrdom, crkva te samostan. 

7. Meteora, Grčka

Na vrhovima impresivnih stijena, nedaleko od grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji, nalazi se kompleks pravoslavnih manastira izgrađenih na prirodnom stijenama vapnenca visokim i do 500 metara. Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest. 1988. godine kompleks manastira Meteora uvršten je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

8. Azenhas Do Mar, Portugal

Gradić na litici, Azenhas do Mar smješten je između oceana i planina. Ovaj mali gradić ima potpuno nebeski položaj i to nije ono ga čini magičnim mjestom. Smješten na litici s obale Lisabona, u blizini Sintre, Azenhas do Mar redovito se nalazi na popisu najcjenjenijih i najuzbudljivijih mjesta zbog svojih plaža i bijelih kućica koje ovo mjesto čine nevjerojatnim i ljeti i zimi.

9. Pitigliano, Italija

Još jedno spektakularno mjesto u Italiji je prekrasan grad zvan Pitigliano nastao u srednjovjekovno doba. Nalazi se u regiji Toskani, a izgrađen je na stijeni visokoj 300 metara nadmorske visine, iznad doline s tri rijeke.

10. Ronda, Španjolska

Jedno od najljepših mjesta u Španjolskoj svakako je Ronda, najstarija i najveća korda u Španjolskoj. Grad je izgrađen na stijenama, iznad kanjona El Tajo te je poznat po tri mosta: Puente Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo koji prelazi preko kanjona. Ronda je bila inspiracija romanu Ernesta Hemingwaya “Kome zvono zvoni”. Navodno je opis pogubljenja fašista koji su bačeni s llitice napravljen po uzoru na Rondu i  El Tajo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj