Glinene pločice Mezopotamije: Preteča svjetske pismenosti!

Kao i u slučaju mnogih drugih pronalazaka, područje drevne Mezopotamije kolijevka je i najstarijih književnih djela. Koja od ovih ostvarenja, pisanih na glinenim pločama predstavljaju preteče svjetske književnosti?

slika123

Sumerska civilizacija razvila je prvi poznati sistem pisanja 3,400 godina prije nove ere. Na klinastom pismu pisani su iz početka prevashodno administrativni i trgovački dokumenti da bi u trećem mileniju prije Krista postupno nastajali i prvi eseji, himne, poezija i mitovi.

Himna hrama Keš i Instrukcije Šurupaka

Dva najstarija poznata literarna spisa bili su, kako piše HistoryHimna hrama Keš i Instrukcije Šurupaka . Oba djela u pisanoj formi datiraju negdje od 2,500. godine prije nove ere. Prvi od ova dva teksta predstavlja odu hramu Keš i božanstvima koja u njemu obitavaju.

Drugi tekst pak pripada tzv. mudračkoj literaturi i pisan je u formi razboritih savjeta koje sumerski kralj Šurupak daje svom sinu Ziusudri. Jedna od Šurupakovih poslovica upozorava dječaka da ne donosi odluke i ne sudi kada pije pivo. Drugi savjet kaže da srce koje voli zadržava obitelj, a ono koje mrzi uništava obitelj.

Ep o Gilgamešu

Ipak, među pionirskim djelima sumerske i svjetske književnosti, posebno mjesto zauzima Ep o Gilgamešu , prvo fikciono pisano ostvarenje.Mitski ep pojavio se prvi put najvjerojatnije u trećem mileniju prije Krista.

Njegova radnja fokusira se mitskog kralja Uruka, Gilgameša koji je opisan kao jednom trećinom čovjek, a drugim dvjema bog. Na dvanaest glinenih tablica opisane su njegove avanture, borbe s čudovištima, susreti s bogovima i najvažnije, potraga za ključem besmrtnosti.

Sam spjev je najvjerojatnije nastao sabiranjem različitih sumerskih priča i predanja, a njegovo prepisivanje i dopunjavanje nastavljeno je i kasnije da bi konačnu i nadaleko poznatu verziju dobio tek u 12. stoljeću prije Krista, u Babilonu.

Priča o sudbini najstarijeg epa ovdje ne završava. Pisani spjev nestaje nakon 600. godine prije Krista da bi bio pronađen tek u 19. stoljeću naše ere od strane arheologa koji su vršili iskapanja u blizini iračkog grada Mosula.

Upravo nakon ovog epohalnog otkrića, znanstvenici su proglasili ovaj 4,000 godina star tekst za utemeljivačko djelo svjetske književnosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj