ODIGRALA SE PRIJE 3.200 GODINA! Otkriveni tragovi bitke za koju niko nije znao!

Na desetine hiljada ljudskih kostiju iskopano je u dolini rijeke Toleze u Njemačkoj tokom posljednjih nekoliko godina, a to otkriće ukazuje da je u brončanom dobu došlo do velike bitke na tim prostorima, za koju historičar nikad ranije nisu čuli.

33403-mac-696x506

Kosti više od 100 muškaraca, ostaci skeleta pet konja i razno oružje, svjedočanstvo su o tome da se prije više od 3.000 godina na sjeveru Europe odigrala bitka o kojoj se ranije ništa nije znalo.

“Dugo nismo vjerovali da je bilo rata u prahistoriji Europe”, kaže arheolog Svend Hansen. U to doba, stanovnici ovog dijela Starog kontinenta bili su mahom poljoprivrednici i trgovci, koji su živjeli na izoliranim imanjima bez bliskih susjeda.

Tako su arheolozi pretpostavljali da su jedini sukobi u to doba bile lokalne prirode.

Međutim, pronađene kosti su dokaz da se na desetke hiljada muškaraca borilo u bici prije oko 3.200 godina. Pritom, genetske analize pokazuju da su ostaci pripadali različitim populacijama.

U to doba ratovi su bjesnjeli diljem svijeta. U Grčkoj se raspala Mikenska civilizacija, Egipat se borio protiv “morskih ljudi” iz dalekih krajeva svijeta, a na sjeveru Europe počela je gradnja prvih utvrđenja.

Arheolozi kažu da bi ovo mogao biti prvi dokaz prekretnice u društvenom organiziranju i ratovanju u Europi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj