SAVRŠENSTVO ČULA VIDA: Ljudsko oko ima 576 megapiksela?!

Prema naučniku i fotografu dr. Rodžeru Klarku (Roger Clark), rezolucija ljudskog oka iznosi 576 megapiksela. To je ogromna brojka kada je uporedite s 12 megapiksela koju ima kamera 7 iPhonea.

5e46a21a-75d0-407e-998d-7cb30a0a0a64-okooo-preview-Org

Rezolucija od 576 megapiksela znači da, kada biste morali stvoriti ekran sa slikom tako oštrom i jasnom da ne možete razlikovati pojedine piksele, u koji morate upakovati 576 miliona piksela u područje veličine vašeg vidnog polja.

Kako bi došao do svog broja, dr. Klark je pretpostavio optimalnu oštrinu vida u vidnom polju; odnosno pretpostavlja da se vaše oči kreću po polju ispred vas. Ali jednim pogledom u daljinu, razlučivost se svodi na djelić toga: oko 5–15 megapiksela. 

To je zato što vaše oči imaju puno mana koje ne bi bile prihvatljive kod fotoaparata. Visoku rezoluciju vidite samo u vrlo malom području u središtu vašeg vida, koje se naziva fovea. Imate slijepo mjesto gdje se vaš očni živac sastaje s mrežnjačom. Pomjeranjem očiju po prostoru uzimate više informacija i, zapravo, ispravljate ove nesavršenosti u vašem vizuelnom sastavu.

Međutim, kolika je rezolucija vaših očiju u megapikselima je pogrešno pitanje. Oko nije objektiv fotoaparata, koji uzima snimke i sprema ih u svoju memorijsku bazu. Ono je više poput detektiva, koji sakuplja tragove iz svog okruženja, a zatim ih šalje nazad u mozak kako bi se djelići spojili i stvorili cjelokupnu sliku.

Postoji rezolucija ekrana u kojoj vaše oči više ne mogu razlikovati piksele, ali kad je riječ o našem svakodnevnom vizualnom iskustvu, razgovor u megapikselima previše je jednostavan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj