FOTO: Pronađen potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata

Američki milijarder objavio je da je njegov privatni istraživački tim pronašao japanski ratni brod “Musashi” 70 godina nakon što su ga tokom Drugog svjetskog rata potopili američki avioni.

Brod je otkriven na dubini od preko 1.000 metara, na dnu Sibujanskog mora, nedaleko od Filipina. “Musashi” i njegov sestrinski brod “Jamato” su dva najveća ratna broda ikada napravljena, prenio je BBC.

Američki avioni potopili su”Musashi” 24. oktobra 1944. godine tokom bitke za zaliv Lejte. To je bio najveći mornarički okršaj u kojem su američke i australijske snage porazile Japance u Drugom svjetskom ratu.

On je objavio informaciju o otkriću “Musashi” na svom nalogu na “Twiteru”, zajedno sa nekoliko fotografija.

On je počeo potragu za “Musashijem” prije osam godina zato što je, kako kaže, u mladosti bio fasciniran historijom Drugog svjetskog rata.

Brod je pronađen korištenjem autonomnog podvodnog vozila bez ljudske posade, nakon što je istraživački tim detaljano pretražio morsko dno.

Brod je bio dugačak 250 metara, a mogao je da postigne brzinu od 27 čvorova. Bio je naoružan sa 18 topova i nosio je sedam aviona, a opsluživala ga je posada od 2.399 mornara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj