NADAHNJUJU LJEPOTOM I HISTORIJOM: Deset najpoznatijih slika svih vremena

Prepoznatljive u gotovo svakom kutku svijeta, pojedine slike svojom ljepotom i historijom nadahnjuju milione koji ih godišnje posjete u muzejima. O kojih je 10 slika riječ, provjerite u nastavku.

SLIKE1234

10. Noćna straža
Noćna straža je jedna od najpoznatijih djela nizozemskog slikara Rembranta van Rijna. Nastala je na vrhuncu Nizozemskog zlatnog doba, točnije 1642. godine. Djelo je slavno zbog tri ključna elementa: prikaza svjetla i sjene, velikih dimenzija (263×437 cm) i osjećaja pokreta. Sve do 1940-tih godina slika je bila premazana tamnim slojem, zbog čega je odavala krivi dojam kako je riječ o noćnoj sceni. Noćna straža je izložena u muzeju Rijksmuseum u Amsterdamu.

9. Vodeni ljiljani
Vodeni ljiljani su serija od 250 uljanih slika francuskog impresionista Claude Moneta. Slike prikazuju Monetov vrt u Givernyju te su bile glavni fokus njegovog stvaralaštva posljednih 30 godina života. Izložene su u brojnim muzejima diljem svijeta, poput njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti (MOMA) i Metropolitana te d’Orsayju u Parizu.

8. Rođenje Venere
Botticellijeva slika Rođenje Venere nastala je oko 1485-1487 godine, a prikazuje boginju Veneru (Afroditu u grčkoj mitologiji) kako izlazi iz morske pjene što prema mitologiji predstavlja njeno rođenje. Slika se nalazi u galeriji Uffizi u Firenci.

Nepoznati detalji skriveni u najvećim umjetničkim remek-djelima - tportal

7. Guernica
Guernica je nesumljivo jedno od najpoznatijih djela Pabla Picassa. Slika je inspirirana događajem iz Španjolskog građanskog rata odnosno nacističkim borbardiranjem gradića Guernike u kojemu su poginuli brojni civili. Picasso je sliku dovršio u lipnju 1937. godine, a narednih 19 godina Guernica putuje svijetom. Godine 1958. posuđena je Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, a tek 1981. godine stiže u Madrid, gdje je i danas izložena.

Pablo Picasso's Guernica – Galerie Michael

6. Djevojka s bisernom naušnicom
Djevojku s bisernom naušnicom ponekad nazivaju “Nizozemskom Mona Lisom”. Naslikao ju je Johannes Vermeer, a datum nastanka slike nije poznat, kao ni podaci da li je bila naručena. Tracy Chevalier napisala je roman koji se bavi mogućim okolnostima pod kojima je djelo nastalo. Prema književnom predlošku, 2003. godine je snimljen i film u kojemu Scarlett Johansson glumi djevojku sa slike, dok Vermeera tumači britanski glumac Colin Firth.

Upoznaj djelo: Vermeerova Djevojka s bisernom naušnicom - Ziher.hr

5. Krik
Krik je serija slika norveškog ekspresionista Edvarda Muncha. Slika prikazuje užasnutu figuru koja stoji na mostu, dok se u pozadini ističe krvavo-crveno nebo. Djelo je simboličan prikaz ljudske vrste nadjačane egzistencijalnom tjeskobom. Pejzaž u pozadini jest Oslofjord, gledan s obližnjeg brda u Oslu. Krik prikazan na slici naslikan je 1893., a izložen je u Norveškoj nacionalnoj galeriji. Slika je ukradena 1994. godine, no pronađena je nakon nekoliko mjeseci. Druga verzija Krika ukradena je 2004. iz Munchovog muzeja, ali je također pronađena 2006. godine.

Slika, po kateri se je Munch "odpovedal upanju, da bo še kdaj zmožen  ljubiti" - RTVSLO.si

4. Stvaranje Adama
Jedan od devet prizora iz Knjige postanka naslikanih na stropu Sikstinske kapele, poznata je freska Stvaranje Adama. Fresku je između 1508. i 1512. godine naslikao Michelangelo po narudžbi tadašnjeg pape Julija II. Slika prikazuje postanak prvog čovjeka u kojemu Bog udahnjuje život Adamu. Žarište cijelog prizora predstavlja točka u kojoj se Adamova i Božja ruka gotovo dodiruju.

How Michelangelo's Sistine Chapel became a Renaissance icon

3. Posljednja večera
Mural Posljednja večera smatra se jednim od najvećih svjetskih remek-djela. Naslikao ga je veliki Leonardo da Vinci krajem 15. stoljeća, a krasi zid blagovaonice samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu. Prikazuje trenutak kada je Isus obznanio kako će ga jedan od apostola izdati. Da Vinci je na slici počeo raditi 1495, a završio ju je 3 godine kasnije, iako se smatra kako nije u kontinuitetu radio na muralu. Slika je preživjela bombaški napad saveznika 1943. no vlaga u zidovima rezultirala je propadanjem slike. U drugoj polovici 1990-tih dovršen je kompleksni proces restauracije kojim je muralu vraćen nekadašnji sjaj.

Posljednja večera Dom2

2. Zvjezdana noć
Iako je tijekom života uspio prodati samo jednu sliku te je umro u velikoj neimaštini, Vincent van Gogh danas se smatra jednim od najvećih slikarskih genija. Njegova najslavnija slika je Zvjezdana noć, a prikazuje selo Saint-Rémy pod noćnim nebom na koje je imao pogled iz sanatorija u koji je bio smješten. Slika je nastala 1989 godine; mjesec dana nakon što je van Gogh došao u sanatorij te samo 13 mjeseci prije umjetnikove prerane smrti. Od 1941. Zvjezdana noć dio je stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku.

53 Slike poznatih umetnika

1. Mona Lisa
Mona Lisa slovi kao najpoznatije i najposjećenije umjetničko djelo na svijetu, koje je nebrojeno puta opjevano i parodirano. Petsto godina nakon nastanka slike misteriozni smiješak Lise del Giocondo i dalje nastavlja plijeniti pažnju povjesničara i ljubitelja umjetnosti. Leonardo da Vinci na slici je počeo raditi 1503. ili 1504. godine, a dovršio ju je nekoliko mjeseci prije svoje smrti 1519. godine. Slika se nalazi u pariškom muzeju Louvre gdje ju godišnje vidi preko 6 milijuna ljudi.

Outcry in Italy at proposal to sell Mona Lisa - Wanted in Milan

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj