Ozbiljno upozorenje čovječanstvu: Pred izumiranjem pola miliona vrsta insekata

Čak pola miliona vrsta insekata suočava se sa izumiranjem, a njihov nestanak bi mogao značiti katastrofu za čovječanstvo, upozorili su naučnici.

Jutarnji list - 'SUDBINE KUKACA I LJUDI SU ISPREPLETENE!' Znanstvenici  upozoravaju da hitno moramo regirati jer insekti izumiru toliko brzo da ih  uskoro neće biti

„Situacija s nestankom insekata jako zabrinjava“, istakao je P. Cardoso, biolog u Finskom prirodoslovnom muzeju i glavni autor studije objavljene sredinom prošle godine.

„A ono što mi znamo samo je vrh ledenog brijega“, kazao je za AFP.

Nestanak insekata koji lete, gmižu, skaču i hodaju po vodi mogao bi dovesti do masovnog istrebljenja, šestog u posljednjih pola milijarde godina.

Posljednje istrebljenje je bilo prije 66 miliona godina kada su zbog udara ogromnog asteroida izumrli dinosauri i većina drugih oblika života.

Međutim, ovoga puta krivac je čovjek, piše Sciencealeert.com.

„Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja gotovo svih vrsta insekata“, naglasio je Cardoso.

Glavni uzroci tome su nestajanje i degradacija njihovog staništa i onečišćenje, naročito insekticidima. Pri tome, više od 2.000 vrsta insekata su dio ljudske prehrane, a i klimatske promjene uzimaju danak.

Pad broja leptira, pčela, osa, muha, cvrčaka, vilinskih konjica i mrava ima dalekosežnije posljedice od njihovog eventualnog nestanka.

„Njihovim izumiranjem gubimo mnogo više od vrsta. Mnoge vrste insekata vitalni su pružatelji usluga koje se ne mogu nadoknaditi“, rekao je Cardoso.

A te „usluge“ se odnose na, izmešu ostalog, oprašivanje, razmjenu nutrijenata i sprječavanje zaraza.

Globalno gledajući, usjevi koji zahtijevaju oprašivanje imaju ekonomsku vrijednost između 235 i 577 milijardi dolara svake godine, podaci su UN-ova panela o bioraznolikosti (IPBES).

O insektima ovisi i preživljavanje brojnih životinjskih vrsta. Na primjer, nagli pad broja ptica u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama povezuje se s padom broja insekata zbog upotrebe pesticida.

Naučnici procjenjuju da na svijetu postoji 5,5 miliona vrsta insekata, no samo ih je petina identificirana i imenovana.

Pet do deset posto svih vrsta insekata izumrlo je otkako je industrijsko doba „ubacilo u višu brzinu“ prije otprilike 200 godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj