(VIDEO) Nova era u istraživanju svemira: Marsovski helikopter položio još jedan test

Mars Helicopter agencije NASA uspješno je završio još jednu seriju testova, te se očekuje da do kraja godine bude integrisan sa roverom da bi zajedno učestvovali u misiji Mars 2020, piše The Verge.

NASA-helikopter-istrazivanje-screen

Tako će, kada se rover Mars 2020 bude spustio na Crvenu planetu početkom 2021. godine, transport omogućiti mali helikopter – prva letjelica koja će letjeti i na nekoj drugoj planeti, umjesto da se na nju samo spusti. Na Mars su se do sada spuštale različite mašine, ali onih koje bi mogle da lete na samoj planeti nije bilo.

Marsovski helikopter zamišljen je samo kao demonstracija, te će misija Mars 2020 uspeti i ako ne bude funkcionisao kako je planirano. Ipak, ako sve bude proteklo po planu to će značiti početak potpuno novih mogućnosti u istraživanju dalekih svjetova. Iako je helikopter već dobro poznata, i pomalo zastarela tehnologija na Zemlji, letenje na Marsu neće biti tako jednostavno, a zbog tankog atmosferskog sloja koji čini da helikopter koji leti tik iznad površine planete mora da se nosi na uslovima koji su jednaki onima koji se na Zemlji dešavaju na preko 30 hiljada metara visine – što je mnogo više od visine na kojoj avioni i helikopteri lete.

Eksperti iz NASA Jet Propulsion laboratorije kreirali su letjelicu koja je istovremeno nevjerovatno laka i ekstremno jaka, ali rezultat nije helikopter u prirodnoj veličini, već letjelica čije tijelo nije mnogo veće od prosječne lopte, i teži 1,8 kilograma.

Rotor broji oko tri hiljade obrtaja u minuti, što je 10 puta više od njegovih rođaka na Zemlji. Na kraju, najveći izazov bi moglo da predstavlja upravljanje letjelicom, a zbog kašnjenja u komunikaciji, koje na relaciji Zemlja-Mars u prosjeku iznosi pet minuta.

Helikopter se trenutno nalazi u Jet Propulsion laboratoriji, te je na njega instalirana nova solarna ploča, a kreatori kažu da letjelica neće sadržati komplikovane instrumente, već samo kameru i sistem koji će omogućavati daljinsko upravljanje. Misija Mars 2020 trebalo bi da počne u julu 2020. godine, a očekuje se da potraje 30 dana, da bi se u početku praktikovali jednostavni letovi od nekoliko sekundi, a na samo nešto više od tri metra od površine Marsa. Ako se prvi deo testiranja pokaže kao uspešan, kreatori planiraju letove od po 90 sekundi, koji će, ako se sprovedu do kraja, predstavljati ogroman korak ka naprednijim načinima za istraživanje drugih planeta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj