Naučnici otkrili: Kako da uvijek sanjate ono što želite?!

Često se dešava da nam se u snovima pojavljuju događaji iz svakodnevnog života, ali i oni koji nemaju veze sa stvarnošću.

052129400-1543378301-terlelap-dalam-1-menit-ini-metode-unik-agar-cepat-tidur

Zbog „strašnih“ snova želimo što prije da se probudimo, pa nam i srce preskače.

Ipak, postoji način kako možete da sanjate samo ono što poželite i da putem snova otputujete u sopstveno malo carstvo. Zamisao o snovima koje možete sami da kontrolirate djelovala je nemoguće.

Ipak, postoje ljudi koji imaju sposobnost da još tokom sna prepoznaju šta sanjaju. To su tzv. lucidni snovi. Zamislite da možete da odredite šta ćete sanjati: mogli biste da letite, vratite se u prošlost, radite šta vam je volja.

Fascinantna zamisao, koju smo dosad svrstavali u kategoriju naučne fantastike.

Naučnici australijskog univerziteta tvrde da su našli način kako da uspostavite kontrolu nad snovima.

Oni su testirali 169 dobrovoljaca, od kojih je svako dobio upitnik i dnevnik, u kome je trebalo da zapiše svoje snove tokom sedmicu dana. U drugoj sedmici trebalo je da primjene neku od tri tehnike izazivanja lucidnih snova.

Prva tzv. provjera stvarnosti obuhvatala je vježbu u kojoj ispitanici treba da provjere stvarnost u budnom stanju. Cilj je postizanje svjesnosti o tome da li su budni ili sanjaju.

Druga tehnika zahtjevala je da se nakratko probude poslije pet sati sna, a zatim ponovo zaspu kako bi se što prije vratili u fazu sna u kojoj su snovi najvjerovatniji – REM faza.

Treća metoda bila je tzv. MILD tehnika (mnemička indukcija lucidnih snova, to jest: izazivanje lucidnih snova sjećanjem), koja podrazumijeva da se ispitanici također probude posle pet sati sna, ali da prije nego što ponovo zaspu ponavljaju: „Kada sljedeći put budem sanjala, mislit ću o tome da sanjam“. U prvoj sedmici prije primene jedne od ove tri tehnike, svega osam posto učesnika imalo je lucidne snove.

Poslije druge sedmice testiranja, situacija je bila potpuno drukčija: lucidne snove (snove u kojima su svjesni da sanjaju) najčešće je imala grupa koja je primijenjivala MILD tehniku.

Kod njih je udio svjesnog sanjanja porastao na čak 48 posto.

Princip funkcionira na sljedeći način: kada ponavljate rečenicu koje želite da se sjetite u snu, u mozgu se stvara namjera da se zaista sjetite da sanjate, što dovodi do lucidnih snova.

Ostvareni rezultati približili su naučnike razvoju efikasnih, lucidnih tehnika izazivanja snova, kaže autor.

„Ovo se, na primjer, odnosi na liječenje košmara, ali i poboljšanje fizičkih sposobnosti vježbanjem u lucidnom okruženju sna“, kaže autor.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj