KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski proboj’, a SAD zauzvrat priznale suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom!

Izrael i Maroko dogovorili su se o normalizaciji odnosa, objavio je u četvrtak američki predsjednik Donald Tramp. Maroko će postati četvrta arapska zemlja koja će normalizirati odnose s Izraelom i pridružiti se ‘Abrahamovom sporazumu’ za samo četiri mjeseca, nakon UAE, Bahreina i Sudana.

maroko-izrael1234

Historijski proboj

“Još jedan historijski proboj danas!”, napisao je predsjednik Tramp. “Naša dva velika prijatelja Izrael i Kraljevina Maroko dogovorili su se o punim diplomatskim odnosima u masovnom napretku za mir na Bliskom Istoku!”

Kao dio sporazuma, američki predsjednik Donald Tramp pristao je priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, gdje je desetljećima star teritorijalni spor koji Maroko ima protiv fronta Polisario, kojeg podržava Alžir. Polisario želi uspostaviti neovisnu državu na spornoj teritoriji.

“Ozbiljan, vjerodostojan i realan prijedlog autonomije od strane Maroka jedina je osnova za pravedno i trajno rješenje za trajni mir i prosperitet!” tweetao je američki predsjednik.

“Maroko je priznao Sjedinjene Države 1777. Stoga priliči da priznamo njihov suverenitet nad Zapadnom Saharom”, dodao je Tramp.

Trampov proglas

“Sjedinjene Države potvrđuju, kako su izjavile prethodne uprave, svoju podršku prijedlogu autonomije u okviru Maroka kao jedinom osnovu za pravedno i trajno rješenje spora oko teritorija zapadne Sahare“, navodi se u Trampovoj proklamaciji. „Stoga, od danas, Sjedinjene Države priznaju marokanski suverenitet na cijelom teritoriju Zapadne Sahare i potvrđuju svoju podršku ozbiljnom, vjerodostojnom i realnom prijedlogu autonomije kao jedinom osnovu za pravedno i trajno rješenje spora oko Zapadne Sahare teritorija. ”

“Sjedinjene Države vjeruju da neovisna država Sahrawi nije realna opcija za rješavanje sukoba i da je istinska autonomija pod marokanskim suverenitetom jedino izvedivo rješenje”, navodi se u proglasu.

“Pozivamo strane da se bez odlaganja uključe u rasprave, koristeći plan autonomije Maroka kao jedini okvir za pregovaranje o obostrano prihvatljivom rješenju.”

Razgovor sa kraljem Mohammedom VI.

Nakon objave, predsjednik Tramp razgovarao je s marokanskim kraljem Mohammedom VI. Prema tekstu koji je objavila Bijela kuća, “lideri su razgovarali o saradnji u borbi protiv koronavirusa, načinima da se minimalizuje njegov ekonomski uticaj i zajedničkim interesima u kritičnim regionalnim pitanjima.”

Tokom razgovora kralj se složio da nastavi diplomatske odnose između Maroka i Izraela i proširi ekonomsku i kulturnu saradnju kako bi unaprijedio regionalnu stabilnost”, navodi se u izjavi Bijele kuće.

Prema sporazumu, Maroko će uspostaviti pune diplomatske odnose i nastaviti službene kontakte s Izraelom, odobriti prelete, a takođe i direktne letove za i iz Izraela za sve Izraelce.

“Oni će odmah otvoriti svoje urede za vezu u Rabatu i Tel Avivu s namjerom da otvore ambasade. I promovirat će ekonomsku suradnju između izraelskih i marokanskih kompanija,” rekao je za Reuters viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner.

“Danas je administracija postigla još jednu historijsku prekretnicu. Predsjednik Tramp posredovao je u mirovnom sporazumu između Maroka i Izraela – četvrti takav sporazum između Izraela i arapsko-muslimanske nacije u četiri mjeseca. Kroz ovaj historijski korak Maroko nadograđuje svoje dugogodišnje veze sa marokanskom jevrejskom zajednicom koja živi u Maroku i širom svijeta, uključujući Izrael. Ovo je značajan korak naprijed za narod Izraela i Maroka. To dalje poboljšava sigurnost Izraela, istovremeno stvarajući mogućnosti Maroku i Izraelu da prodube svoje ekonomske veze i poboljšaju život svojih građana.”

Vrhunac arapsko-izraelskih odnosa

Marokansko priznavanje države Izrael je vrhunac uspješnog 12-mjesečnog perioda arapsko-izraelskih odnosa. Uskoro će izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetiti Čad gdje će se između ostalog sastati i sa sudanskim čelnicima i poduzeti korake za normalizaciju veza nakon ovonedjeljne diplomatske misije.

Podsjećamo, prva većinski muslimanska država članica NATO-a, Republika Turska, državu Izrael je priznala 1949. godine i bila je prva muslimanska zemlja koja je to učinila. Od osnutka Izraela, Turska je jedna od rijetkih muslimanskih zemalja koja je uspostavila diplomatske i ekonomske veze sa jevrejskom državom koje i danas traju. Izraelci od tada mogu slobodno posjećivati Tursku, a turisti iz Izraela mogu se sresti širom te zemlje.

Od evropskih većinski muslimanskih država Izrael su priznale Albanija (1991.) i Republika Kosovo (sklapanjem Washingtonskog sporazuma sa Republikom Srbijom uz posredništvo SAD-a 4. septembra 2020. godine.) Srbija se tim sporazumom obavezala da će svoju ambasadu u Izraelu izmjestiti iz Tel Aviva u Jerusalem.

Prva arapska država koja je priznala Izrael bio je Egipat koji je to uradio 1979. zahvaljujući egipatsko-izraelskom mirovnom sporazumu proisteklom iz pregovora u Camp Davidu 1978. godine. Jordan je to isto napravio izraelsko-jordanskim sporazumom iz 1994. godine, preuzevši na sebe upravu nad islamskim vakufima u Jerusalemu. U septembru 2020. godine su Izrael zvanično priznali Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, a u oktobru je isto učinio Sudan.

Nakon Maroka, na putu skorog priznavanja Izraela nalaze se Saudijska Arabija i Kuvajt.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski p… […]

  2. […] i Sudan normalizuju odnose, još jedna država pristupa ‘Abrahamovom sporazumu’ KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski p… MAROKANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: ‘Američko priznanje našeg suvereniteta nad Zapadnom […]

  3. […] ODNOSE SA IZRAELOM! Izraelski mediji: Uskoro će to uraditi Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman! KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski p… MAROKANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: ‘Američko priznanje našeg suvereniteta nad Zapadnom […]

  4. […] i Sudan normalizuju odnose, još jedna država pristupa ‘Abrahamovom sporazumu’ KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski p… MAROKANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: ‘Američko priznanje našeg suvereniteta nad Zapadnom […]

  5. […] i Sudan normalizuju odnose, još jedna država pristupa ‘Abrahamovom sporazumu’ KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski p… MAROKANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: ‘Američko priznanje našeg suvereniteta nad Zapadnom […]

Komentiraj