U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi potpuni “lockdown” do 10. januara?

Desetina hiljada Britanaca dosad su primili prvu dozu vakcine „Pfizera“ protiv koronavirusa, objavio je u četvrtak ministar zdravlja Met Henkok (Matt Hancock), dva dana nakon što je započela masovna imunizacija stanovništva protiv koronavirusa u toj zemlji. Taj broj je do dans porastao na više stotina hiljada.

merkel-vakcina-usa

Do danas smo započeli vakcinisanje u 73 bolnice širom Ujedinjenog Kraljevstva te su vakcinisane desetine hiljada ljudi – objavio je Henkok na konferenciji za medije. Vakcina „Pfizera“ daje se u dva navrata pa će oni koji su je već primili čekati tri sedmice za drugu dozu.

Cijepljenje će u ponedjeljak početi i u domovima za njegu, priopćila je škotska vlada. Osoblje i stariji stanovnici bit će sljedeći koji će dobiti vakcinu Pfizer.

Prva pošiljka cjepiva stigla je u Veliku Britaniju prošle sedmice i podijeljena je centrima za vakcinaciju u četiri države. U početku su čuvani u pakovanjima od 997 doza u specijalnim zamrzivačima, jer se vakcina Pfizer mora držati na temperaturi od najmanje -70 ° C.

Zeleno svjetlo dala je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode. Vakcina će se odnijeti izravno u domove za njegu ili u obližnje centre za cijepljenje u 195 bočica s pet doza, što će rezultirati “minimalnim rasipanjem”. Ove bočice treba razrijediti prije upotrebe. Također se mogu prevoziti u nezaleđenom stanju do 12 sati i mogu se čuvati nerazrijeđene do pet dana, rekao je škotski ministar zdravstva.

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) savjetovao je da se ljudima vakcina daje slijedećim redoslijedom, iako će vjerovatno postojati neka preklapanja između grupa:

1. štićenici u domu za starije odrasle osobe i njihovi njegovatelji

2. svi u dobi od 80 i više godina, i primarni zdravstveni radnici u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

3. svi u dobi od 75 i više godina

4. svi u dobi od 70 i više godina i oni koji su klinički izuzetno ranjivi

5. svi u dobi od 65 i više godina

6. osobe u dobi od 16 do 64 godine sa osnovni zdravstveni uslovi zbog kojih su pod rizikom od ozbiljnih bolesti i smrti od Covid-19

7. svi u dobi od 60 i više godina

8. svi u dobi od 55 i više godina

9. svi u dobi od 50 i više godina.

Masovna vakcinacija u SAD-u počinje sutra

Vakcinacija u Sjedinjenim Američkim Državama, vakcinom Pfizer, počet će sutra nakon što je odobrena za hitnu upotrebu, kažu američki dužnosnici. Prva tri miliona doza bit će isporučena po svim državama ovog vikenda, rekao je general Gustave Perna, koji nadzire distribuciju.

Vakcina nudi do 95 posto zaštite protiv koronavirusa, a Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) procijenila ga je sigurnim.

Vakcina se smatra jednim od najvećih dostignuća Trampove administracije. Sam predsjednik kazao je prije dva dana da će njenom masovnom upotrebom biti okončana pandemija koronavirusa.

Njemačka se u potpunosti zatvara do 10. januara?

Zašto se ista vakcina koja se već koristi u Velikoj Britaniji, a čija će upotreba sutra početi u SAD-u, još uvijek ne upotrebljava u EU. U međuvremenu jedna od ključnih država Unije, Njemačka, najavila je ponovni potpuni lockdown.

Njemačka će ući u “pooštreni lockdown” tokom božićnih i novogodišnjih praznika, jer broj smrtnih slučajeva i infekcija od koronavirusa doseže rekordan nivo. Novo “zaključavanje” trajat će od 16. decembra do 10. januara. Nesencijalne trgovine bit će zatvorene širom Njemačke od srijede, kao i škole.

Kancelarka Angela Merkel okrivila je božićnu kupovinu za značajan rast fizičkih kontakata. Najavljujući ovaj potez nakon sastanka sa čelnicima 16 saveznih pokrajina, kancelarka Angela Merkel rekla je da postoji “hitna potreba za akcijom”. Restorani, barovi i tržni centri već su zatvoreni od novembra.

Trgovine s osnovnim prodavnicama, poput onih koje prodaju hranu i piće, ostat će otvorene, kao i banke. Frizerski saloni su među djelatnostima koje se moraju zatvoriti.

Od kompanija se traži da radnicima omoguće rad od kuće ukoliko je to moguće zavisno od vrste posla. Domovi za njegu starih osoba bit će zaduženi za često testiranje na koronavirus, a novogodišnji događaji i prodaja vatrometa bit će zabranjena.

Ministar finansija Olaf Scholz rekao je da će pogođena preduzeća dobiti podršku vlade do 500.000 eura. Kancelarka Merkel rekla je da je posao vlade “spriječiti preopterećenje zdravstvenih sistema i zato postoji hitna potreba za akcijom”.

Najnovije brojke pokazuju 20.200 novih slučajeva koronavirusa i 321 smrtni slučaj u posljednja 24 sata.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio pobjedu: “Odobrena je sigurna i efikasna vakcina koju sam obećao onda kada je ‘kineski virus’ napao naše obale” PRVA ZAPADNA ZEMLJA KOJA JE POČELA MASOVNU IMUNIZACIJU PROTIV KORONAVIRUSA! Desetine hiljada građana Velike Britanije već primilo prve doze ‘Pfizerove’ vakcine! PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! Američki izbori u doba korone ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog virusa’? Objavljeno u: […]

  2. […] hiljada građana Velike Britanije već primilo prve doze ‘Pfizerove’ vakcine! U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… Američki izbori u doba korone ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog virusa’? […]

  3. […] U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio pobjedu: “Odobrena je sigurna i efikasna vakcina koju sam obećao onda kada je ‘kineski virus’ napao naše obale” PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! Američki izbori u doba korone ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog virusa’? http://www.globalcir.com/2020/12/17/ko-zeli-sprijeciti-da-se-objave-podaci-o-kineskom-mijesanju-u-americke-izbore-izvjestaj-americke-obavjestajne-zajednice-o-stranom-utjecaju-na-izbore-nece-biti-objav Objavljeno u: […]

  4. […] izbori u doba korone U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog […]

  5. […] KORONA VIRUSA: Evo kako će izgledati pokretanje ekonomije i ukidanje restrikcija u tri faze! U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio […]

  6. […] U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… […]

  7. […] KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. decembra! U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi… (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio […]

Komentiraj