(UŽIVO) POČELO GLASANJE ELEKTORA U SAD-u, U TRAMPOVOM TABORU NISU ZABRINUTI! Alternativne liste elektora u osporenim državama glasale su za Trampa, glasove će proslijediti Kongresu i čekati rasplet!

Viši savjetnik predsjednika Donalda Trampa, Stephen Miller, rekao je u ponedjeljak ujutro za Fox News da će predsjednik nastaviti osporavati izbore 2020. godine, čak i ukoliko u ponedjeljak izborni kolegijum bude dao više glasova za demokratskog kandidata.

tramp123456-7

“Jedini datum u Ustavu je 20. januar, tako da imamo više nego dovoljno vremena da ispravimo nepravdu na ovim lažnim izborima i ovjerimo Donalda Trampa kao pobjednika na izborima”, rekao je Miller tokom intervjua.

Miller je također rekao da će “alternativna lista elektora” glasati u osporavanim državama, a ti će rezultati biti poslani Kongresu. “Ovo će osigurati da svi naši pravni lijekovi ostanu otvoreni”, rekao je on.

Kada Trampova kampanja pobijedi u dodatnim sudskim sporovima u osporavanim državama, izjavio je Miller, zamjenski skup elektora mogao bi biti ovjeren.

Miller je naveo tri glavna pravna pitanja na izborima 2020. godine: nepropisno glasanje u odsutnosti u Wisconsinu, kršenje klauzule o jednakoj zaštiti u Pensilvaniji uz popravljane glasačke listiće, i promjene izbornog zakona o autentifikaciji potpisa u državi Georgia bez odobrenja parlamenta te savezne države. “Samo ta tri kršenja čine Donalda Trampa pobjednikom izbora 2020.”, rekao je Miller.

Kako javljaju američki mediji, već je glasala jedna grupa alternativnih elektora u Georgiji koja je dala 16 glasova predsjedniku Trampu. Isto su uradili i republikanski elektori, njih 20, u Pensilvaniji.

“Ovim smo proceduralnim glasanjem sačuvali sve pravne zahtjeve koji se mogu iznijeti u budućnosti”, rekao je u izjavi predsjedavajući Trampove kampanje u Pensilvaniji Bernie Comfort. “Ovo ni na koji način nije bio pokušaj uzurpiranja ili osporavanja volje glasača u Pensilvaniji.”

Republikanska partija iz Pensilvanije rekla je da su inspiraciju za takav potez crpili iz izbora 1960. godine, tokom kojih su demokrate osporile pobjedu predsjednika Richarda Nixona na Havajima. Demokratski elektori podnijeli su uvjetni glas za Johna F. Kennedyja. Nakon ponovnog brojanja, Kennedy je proglašen pobjednikom u toj državi.

Na sličan način, alternativni elektorski kolegij Republikanaca u Wisconsinu dao je svojih deset glasova predsjedniku Trampu.

Andrew Hitt, predsjedavajuća Republikanske partije iz Wisconsina, rekla je u izjavi da su se njihovi elektori sastali “kako bi sačuvali našu ulogu u izbornom procesu, dok konačni ishod još uvijek ovisi o sudovima”.

Šesnaest republikanskih elektora iz Michigena dalo je svoje glasove predsjedniku Trampu uprkos činjenici da im je policija zabranila ulazak u zgradu tamošnjeg državnog Parlamenta.

Počeo sastanak elektora

Podsjećamo, članovi elektorskog kolegija okupili su se u ponedjeljak u svakoj državi kako bi dali svoje glasove za predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Država.

Nakon glasanja u ponedjeljak, potvrde potpisane od strane birača bit će poslane dužnosnicima, uključujući državnog sekretara države, potpredsjednika Mikea Pencea, američkog arhivara i saveznog suca u svakom okrugu u kojem se elektori sastaju.

Do sada je bilo uobičajeno da se te potvrde dobiju do 23. decembra, ali pošto su ovo neuobičajeni izbori u svakom pogledu, taj datum će sigurno biti doveden u pitanje. Do sada su obično 6. januara, glasovi elektora brojani na zajedničkoj sjednici Kongresa, pod predsjedanjem potpredsjednika.

Evo kako su glasali elektori do sada

Montana – 3 glasa za predsjednika Trampa

Oregon – 7 glasova za Bajdena

Hawaii – 4 glasa za Bajdena

Massachusetts – 11 glasova za Bajdena

Missouri – 10 glasova za predsjednika Trampa

Teksas – 38 glasova za predsjednika Trampa

New Jersey – 14 glasova za Bajdena

Aljaska – 3 glasa za Trampa

Kolorado – 9 glasova za Bajdena

Florida – 29 glasova za Trampa

Idaho – 4 glasa za Trumpa

Maine – 3 glasa za Bidena, 1 glas za Trampa

Michigan – 16 glasova za Bajdena

Nebraska – 4 glasa za Trampa, 1 glas za Bajdena

Sjeverna Dakota – 3 glasa za Trumpa

Washington DC – 3 glasa za Bajdena

Država Washington – 12 glasova za Bajdena

Zapadna Virginia – 5 glasova za Trampa

Wyoming – 3 glasa za Trampa

Novi Meksiko dao je svojih pet elektorskih glasova za Bajdena.

Alabama – devet glasova za Trampa

Kansas – šest glasova za Trampa

Južna Dakota – tri glasa za Trampa

Minnesota – deset glasova za Bajdena

Wisconsin – deset glasova za Bajdena

Louisiana je dala svojih osam elektorskih glasova za predsjednika Trampa.

16 glasova elektora u Georgiji pripalo je Bajdenu, 16 alternativnih elektora ove države glasali za predsjednika Trampa, tvrdeći da se izbori još uvijek osporavaju.

Ohio je dao svojih 18 elektorskih glasova za Trumpa.

Connecticut – sedam glasova za Bajdena

Rhode Island – četiri glasa za Bajdena

Virginia – 13 glasova za Bajdena

Sjeverna Karolina – 15 glasova za Trampa

Za Bajdena je 20 elektorskih glasova u Pensilvaniji, ali isto tako 20 elektora sa alternativne liste za predsjednika Trampa.

New York je dao svojih 29 elektorskih glasova za Bajdena. Kentucky je dao osam glasova za predsjednika Trampa.

Arizona – 11 glasova za Bajdena

Maryland – 10 glasova za Bajdena

Nevada – šest glasova za Bajdena

Delaware – tri glasa za Bajdena

Iowa – šest glasova za predsjednika Trampa

Rezultati elektorskog glasanja:

Predsjednik Tramp: 232 elektorska glasa; Bajden: 306 elektorskih glasova

Samo nekoliko minuta nakon što ga je Elektorski kolegij glasao, javnosti se obratio Džo Bajden. On je pohvalio američku javnost, posebno izborne radnike i zvaničnike, zbog vođenja izbora tokom najsmrtonosnije pandemije u novijoj historiji. “Plamen demokratije u ovoj je naciji bio upaljen već davno, a sada ne znamo da ga ništa, čak ni pandemija ili zloupotreba moći ne može ugasiti”, rekao je on tokom skoro 15-minutnog govora.

“306 elektorskih glasova jednako je broju elektorskih glasova koje su Donald Tramp i potpredsjednik Pence dobili kada su pobijedili 2016. U to je vrijeme predsjednik Tramp nazvao svoj izborni kolegij ‘ogromnom većinom’. Prema njegovim vlastitim standardima, ti brojevi predstavljali su jasnu pobjedu tada i sa poštovanjem navodim da to čine i sada.”, rekao je.

Bajden je imao oštrije riječi za predsjednika i neke od njegovih pristalica koji su podržali njegove parnice i pravnu borbu za integritet američkih izbora. Obrušio se na tužbu koju je izdao teksaški državni tužilac za poništavanje izbora u prijelomnim državama jer su provedeni po zakonima koji su neustavno promijenjeni uoči izbora. “Sudovi su predsjedniku Trampu poslali jasan signal da neće biti dio neviđenog napada na našu demokratiju”, naveo je Bajden, tvrdeći da je 18 državnih tužilaca i preko 100 kongresmena tražilo od Vrhovnog suda da izbriše 20 miliona glasova građana drugih država.

Svoj govor je zaključio pozivom na nacionalno jedinstvo, osvrnuvši se na pandemiju i poručivši da je ‘ovo momenat da ponovo obnovimo našu kuću na temeljima koji nikada neće biti isprani’.

Nakon što su glasali za predsjednika Donalda Trampa, elektori u Teksasu traže od prijelomnih država da imenuju vlastite elektore

Nakon  što je 38 elektora u Teksasu dalo svoje glasove za predsjednika Donalda Trampa, pozvali su zakonodavna tijela prijelomnih država Pennsylvanije, Georgije, Michigana i Wisconsina da imenuju vlastite elektore. Poziv elektora iz Teksasa stigao je u obliku rezolucije koju su donijeli glasanjem 34:4.

Rezolucija također “osuđuje [ne]djelovanje Vrhovnog suda SAD-a” na poništavanju izbora u tim državama.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] (UŽIVO) POČELO GLASANJE ELEKTORA U SAD-u, U TRAMPOVOM TABORU NISU ZABRINUTI! Alternativne liste e… […]

  2. […] s ciljem provođenja sistemske prevare, koja je dovela do promjene rezultata izbora” (UŽIVO) POČELO GLASANJE ELEKTORA U SAD-u, U TRAMPOVOM TABORU NISU ZABRINUTI! Alternativne liste el… (VIDEO) DALI ALTERNATIVNE GLASOVE ZA PREDSJEDNIKA TRAMPA JER SU REZULTATI IZBORA SPORNI! […]

  3. […] s ciljem provođenja sistemske prevare, koja je dovela do promjene rezultata izbora” (UŽIVO) POČELO GLASANJE ELEKTORA U SAD-u, U TRAMPOVOM TABORU NISU ZABRINUTI! Alternativne liste el… (VIDEO) DALI ALTERNATIVNE GLASOVE ZA PREDSJEDNIKA TRAMPA JER SU REZULTATI IZBORA SPORNI! […]

Komentiraj