TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa Trampovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost: ‘Ovo je prvi ozbiljan plan rješavanja pitanja sigurnosti Izraela i zato će biti jedini koji će uspjeti!’

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je kako su Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) postigle dogovor s arapskim zemljama kako bi zaustavili Iran i njegove programe. To pokazuje da ‘Abrahamov sporazum’ pod pokroviteljstvom predsjednika Donalda Trampa ima perspektivu da donese dugoočekivani sveobuhvatni mir na Bliskom istoku.

abrahamoc-sporazum

Zajedno sa Arapima i SAD-om protiv iranske prijetnje

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Robert O’Brien se sastao s Netanyahuom u okviru službene posjete Izraelu, a šef izraelske vlade je u obraćanju novinarima optužio vlasti Irana da podržavaju terorističke organizacije širom svijeta.

Sve dok Iran nastavlja potčinjavati i prijetiti svojim susjedima, sve dok Iran nastavlja pozivati na uništenje Izraela, sve dok Iran nastavlja financirati, opremati i obučavati terorističke organizacije u cijeloj regiji i svijetu, i sve dok Iran ustrajava u opasnom nastojanju za pribavljanjem nuklearnog oružja i sredstva za njegovo pravljenje, ne bismo se trebali vratiti na uobičajeni posao s Iranom ”, rekao je Netanyahu u nedjelju. “Svi bismo se trebali ujediniti kako bismo spriječili ovu glavnu prijetnju svjetskom miru.”

On je dalje kazao da se iranski režim mora zaustaviti, jer će se u suprotnom domoći nuklearnih bombi i balističkih raketa kojima će prijetiti Evropi i Americi. Netanyahu je i ovom prilikom pohvalio ulogu predsjednika Donalda Trampa u normalizaciji odnosa koje je Izrael postigao s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

Trampova politika ima podršku na Bliskom istoku

“Trampova politika je naišla na podršku na Bliskom istoku. Izraelci i Arapi su pozdravili povlačenje SAD-a iz najlošijeg nuklearnog sporazuma. Sada su Izrael, SAD i arapske zemlje postigli dogovor o zaustavljanju Irana”, kazao je Netanyahu.

Ovo je prvi plan koji se ozbiljno shvata i koji se bavi nacionalnim i sigurnosnim interesima Izraela. Zbog toga mislim da će to biti jedini plan koji će se provesti”, rekao je on.

Ovo stvara ogromno uzbuđenje u Izraelu. Izraelci su sada suočeni s velikom dilemom. Gdje ići? Dubai ili Maroko? Abu Dabi ili Maroko? “ našalio se. „Siguran sam da ćemo to riješiti. Ići ćemo u oboje”, dodao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien je čestitao Izraelu na “hrabrim” iskoracima u procesu normalizacije odnosa s četiri arapske države.

“Svi ti sporazumi su izuzetno važni. Međutim, najvažniji je onaj postignut s Kraljevinom Marokom koja gaji historijske veze s Jevrejima”, kazao je O’Brien.

SAD skinule Sudan sa liste država koje podržavaju terorizam

Sjedinjene Države danas su i formalno povukle Sudan sa liste zemalja koje podržavaju terorizam, na kojoj je bio od 1993. godine, saopštila je Aambasada Sjedinjenih Država u Kartumu.

Ambasada je na Facebooku navela da je državni sekretar potpisao obavještenje kojim se ukida proglašenje Sudana državom koja podržava terorizam i da je mjera stupila na snagu 14. decembra.

Mjera koju Kartum čeka od aprila 2019. godine kada je pao sa vlasti autokrata Omar al-Bašir, trebalo bi da pruži podsticaj ekonomiji Sudana. Stavljanje te zemlje na crnu listu sprječavalo je strana ulaganja.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je 19. oktobra skidanje Kartuma sa crne liste. Sudan je 23. oktobra, uz posredništvo Sjedinjenih Država, prihvatio da normalizuje odnose sa Izraelom. Predsjednik Tramp je nakon toga 26. oktobra obavijestio Kongres o povlačenju Sudana sa crne liste.

Vrhunac arapsko-izraelskih odnosa

Podsjećamo, prva većinski muslimanska država članica NATO-a, Republika Turska, državu Izrael je priznala 1949. godine i bila je prva muslimanska zemlja koja je to učinila. Od osnutka Izraela, Turska je jedna od rijetkih muslimanskih zemalja koja je uspostavila diplomatske i ekonomske veze sa jevrejskom državom koje i danas traju. Izraelci od tada mogu slobodno posjećivati Tursku, a turisti iz Izraela mogu se sresti širom te zemlje.

Od evropskih većinski muslimanskih država Izrael su priznale Albanija (1991.) i Republika Kosovo (sklapanjem Washingtonskog sporazuma sa Republikom Srbijom uz posredništvo SAD-a 4. septembra 2020. godine.) Srbija se tim sporazumom obavezala da će svoju ambasadu u Izraelu izmjestiti iz Tel Aviva u Jerusalem.

Prva arapska država koja je priznala Izrael bio je Egipat koji je to uradio 1979. zahvaljujući egipatsko-izraelskom mirovnom sporazumu proisteklom iz pregovora u Camp Davidu 1978. godine. Jordan je to isto uradio izraelsko-jordanskim sporazumom iz 1994. godine, preuzevši na sebe upravu nad islamskim vakufima u Jerusalemu. U septembru 2020. godine su Izrael zvanično priznali Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, a u oktobru je isto učinio Sudan.

Nakon Kraljevine Maroka, na putu skorog priznavanja Izraela nalaze se Kuvajt i Saudijska Arabija, koja je već otvorila svoje nebo za prelet izraelskih putničkih aviona.

Napad na saudijski tanker

Da neke zemlje ne gledaju blagonaklono na otopljavanje odnosa između arapskog svijeta i Izraela svjedoči i današnji napad na saudijski tanker.

Snažna eksplozija odjeknula je rano jutros na naftnom tankeru u lučkom gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji, nakon što je tanker “pogođen spolja”, saopštila je špedicija. Niko od 22 člana posade nije stradao.

Transportna kompanija BW Group saopćila je da je eksplozija izazvala materijalnu štetu na tankeru BW Rhine, koji je plovio pod zastavom Singapura. Svi članovi posade uspjeli su da pobjegnu sa broda i nisu povrijeđeni. Iz kompanije su upozorili na moguće curenje nafte iz oštećenog tankera.

Vlasti su saopštile vijest o eksploziji bez navođenja detalja. Kraljevina nije odmah priznala eksploziju, koja je pogodila ključnu luku i distributivni centar za trgovinu naftom. Sličan napad dogodio se prošlog mjeseca kada je eksplodirala mina i oštetila tanker kod obale Saudijske Arabije, za šta su vlasti optužile jemenske pobunjenike Huti.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Tunis i Oman hoce isto uz Kuvajt i Saudiju.

  Reply
 2. Dzibuti.

  Reply
 3. Irak se vec poredno ukljucio sa Jordanom i Egiptom.

  Reply
 1. […] TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa T… U BIJELOJ KUĆI POTPISAN I ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’! UAE i Bahrein potpisali normalizaciju odnosa s Izraelom: ‘Danas smo ovdje da promijenimo tok historije’ SAUDIJSKA ARABIJA OTVORILA ZRAČNI PROSTOR! Danas prvi direktni komercijalni let iz Izraela u UAE Saudijska Arabija ocijenila dogovor Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela kao “pozitivan” EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Izaslanstvo vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo u prvu službenu posjetu Izraelu, na stolu ukidanje viza! VLASTI SUDANA ODLUČILE NORMALIZIRATI ODNOSE SA IZRAELOM! Izraelski mediji: Uskoro će to uraditi Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman! KRALJEVINA MAROKO PRIZNALA DRŽAVU IZRAEL! Predsjednik Tramp potez označio kao ‘historijski proboj’, a SAD zauzvrat priznale suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom! MAROKANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: ‘Američko priznanje našeg suvereniteta nad Zapadnom Saharom i uspostava odnosa sa Izraelom donijet će samo korist Palestini’ TRI MILIJARDE DOLARA POMOĆI PRIJELAZNOJ VLADI: Šef saudijske diplomatije u prvoj posjeti Sudanu nakon svrgavanja Omara al Bashira! NA TRILATERALNOM JORDANSKO-EGIPATSKO-IRAČKOM SAMITU: Ministri Egipta i Jordana razgovarali o strateškoj ekonomskoj integraciji! TRILOGIJA SVJETSKIH RATOVA: Da li samo pobjednici imaju pravo uređivati svijet? […]

 2. […] TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa T… VLASTI SUDANA ODLUČILE NORMALIZIRATI ODNOSE SA IZRAELOM! Izraelski mediji: Uskoro će to uraditi Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman! […]

 3. […] nad Zapadnom Saharom i uspostava odnosa sa Izraelom donijet će samo korist Palestini’ TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa T… PALA IZRAELSKA VLADA! Novi parlamentarni izbori, četvrti u dvije godine, zakazani za 23. mart, […]

 4. […] nad Zapadnom Saharom i uspostava odnosa sa Izraelom donijet će samo korist Palestini’ TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa T… PALA IZRAELSKA VLADA! Novi parlamentarni izbori, četvrti u dvije godine, zakazani za 23. mart, […]

 5. […] nad Zapadnom Saharom i uspostava odnosa sa Izraelom donijet će samo korist Palestini’ TRAMPOV ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ IMA PERSPEKTIVU, SUDAN SKINUT SA CRNE LISTE! Netanyahu sa T… ODLIKOVANJA ZA ABRAHAMOV I WASHINGTONSKI SPORAZUM: Predsjednik Tramp dodijelio odlikovanja […]

Komentiraj