AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA INTEGRITET IZBORA: “Od prvog dana bili ste suočeni s nemilosrdnim i neumoljivim otporom, pokušali su Vas zbaciti mahnitim i neutemeljenim optužbama za dosluh s Rusijom, a ipak ste stvorili najjaču ekonomiju, poboljšali sigurnost i isporučili vakcinu u rekordnom roku”

Glavni državni tužilac SAD-a Bill Barr podnio je ostavku na to mjesto u ponedjeljak, rekavši da će napustiti Ministarstvo pravosuđa sljedeće sedmice, u pismu u kojem hvali postignuća predsjednika Trampa, te navodi da je njegovo predsjedništvo 2016. godine bilo dočekano “partijskim napadom” i “suočeno s nemilosrdnim, neumoljivim otporom.”

doj-election

Predsjednik je u ponedjeljak navečer tweetao: “Upravo sam imao vrlo lijep sastanak s državnim tužiocem Billom Barrom u Bijeloj kući. Naš odnos je bio vrlo dobar, on je izvrsno obavio posao!”. “Prema pismu, Bill će otići pred Božić kako bi praznike proveo sa svojom porodicom”, dodao je predsjednik Tramp.

„Zamjenik državnog tužioca Jeff Rosen, izvanredna osoba, postat će vršitelj dužnosti državnog tužioca. Visoko cijenjeni Richard Donoghue preuzet će dužnost zamjenika državnog tužioca. Hvala svima!“ Tramp je na Twitteru također objavio kopiju Barrove ostavke, u kojoj je državni tužilac pohvalio predsjednika.

Svi nivoi vlasti i sve agencije dužni su učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali integritet izbora

Barr, koji je obnašao dužnost državnog tužioca za vrijeme američkog predsjednika Georgea H.W. Busha, napisao je da mu je “velika čast što ste me pozvali da još jednom služim vašoj administraciji i američkom narodu kao državni tužilac.” “Ponosan sam što sam odigrao ulogu u mnogim uspjesima i neviđenim postignućima koja ste postigli za američki narod”, napisao je Barr.

Barr je napomenuo da je s predsjednikom u ponedjeljak razgovarao o pregledu optužbi za izborne prevare na izborima 2020. u Ministarstvu pravde i “kako će se ovi slučajevi nastaviti procesuirati”. “U trenutku kada je zemlja toliko duboko podijeljena, svi nivoi vlasti i sve agencije koje djeluju u okviru svojih nadležnosti dužni su učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali integritet izbora i promovirali povjerenje javnosti u njihov ishod”, napisao je Barr.

‘Pokušali su Vas zbaciti, a Vi ste uprkos svemu stvorili najjaču ekonomiju, poboljšali sigurnost i isporučili vakcinu u rekordnom roku’

Barr je u svom pismu o ostavci Barr je izrazio podršku Trampovim uspjesima, nazvavši ih “utoliko više historijskim jer ste ih postigli pred nemilosrdnim i neumoljivim otporom”.

„Na Vaš pobjednički govor iz 2016. godine, u kojem ste se obratili protivnicima i pozvali ih na zajednički rad u korist američkog naroda, odmah je odgovoreno partijskim jurišom na Vas u kojem nijedna taktika, ma koliko bila uvredljiva i lažljiva, nije bila zaobiđena”, napisao je Barr. “Krajnji cilj ove kampanje bio je napor da se vaša uprava osakati, ako ne i zbaci, mahnitim i neutemeljenim optužbama za dosluh s Rusijom”, nastavio je Barr. “Malo je onih koji su prebrodili ove napade, a još manje onih koji su uprkos njima napredovali sa pozitivnim programom za zemlju.”

Barr je pohvalio američku ekonomiju pod Trampom, nazvavši je “najjačom i najotpornijom” u američkoj historiji, i onom “koja je onima koji su prethodno bili zapostavljeni donijela napredak bez presedana” „Obnovili ste američku vojnu snagu. Posredovanjem u historijskim mirovnih sporazumima na Bliskom istoku postigli ste ono što je većina smatrala nemogućim “, napisao je Barr. „Suzbili ste ilegalnu imigraciju i poboljšali sigurnost granica naše države. Unaprijedili ste vladavinu zakona imenovanjem rekordnog broja sudija koji se pridržavaju ustavnih principa.”

Barr je također pohvalio administraciju za operaciju ‘Warp Speed’, rekavši da je predsjednik “isporučio cjepivo za koronavirus u roku za koji niko nije mislio da je zamisliv”, nazvavši ga “podvigom koji će nesumnjivo spasiti milione života”.

Barr je rekao da su za vrijeme njegovog rada u Ministarstvu pravde službenici “neumorno radili na zaštiti javnosti od nasilnih zločina; usko je surađivali s liderima u Meksiku u borbi protiv narkokartela; suzbijali kinesku eksploataciju naše ekonomije i radnika; branili konkurenciju na tržištu, posebno tehnološki sektor; i podržavali muškarce i žene pripadnike policijskih snaga koji nesebično – i prečesto bez pravog vrednovanja njihovih zasluga – riskiraju svoje živote da bi zaštitili naše zajednice.”

Istraga o naručiocima montirane afere o navodnom ruskom utjecaju bit će završena bez obzira na ishod izbora

Barr je u oktobru imenovao američkog tužioca Johna Durhama za posebnog savjetnika kako bi osigurao da se njegova istraga o porijeklu pokretanja istrage o navodnom dosluhu predsjednika Trampa i Rusije može nastaviti i u sljedećoj administraciji. “13. maja 2019. uputio sam Johna Durhama, američkog tužioca za Distrikt Connecticut, da istraži određene obavještajne i policijske aktivnosti vezane za predsjedničke izbore 2016.”, napisao je Barr u pismu Senatu i Kongresnom pravosudnom odboru od decembra 1. „Iako sam očekivao da će gospodin Durham završiti svoj posao do ljeta 2020. godine, pandemija COVID-19, kao i dodatne informacije koje je otkrio, spriječile su ga u tome. Prije predsjedničkih izbora, odlučio sam imenovati gospodina Durhama za specijalnog savjetnika kako bih njemu i njegovom timu pružio sigurnost da mogu dovršiti svoj posao, bez obzira na ishod izbora”, napisao je Barr, dodajući da je imenovao Durhama “ovlastima i ovlašćenjima posebnog savjetnika” 19. oktobra.

U kopiji naloga, koji su pribavili američki mediji, Barr je izjavio da je Durham „ovlašten istražiti da li je bilo koji savezni zvaničnik, zaposlenik ili bilo koja druga osoba ili entitet prekršio zakon u vezi s obavještajnim, kontraobavještajnim ili aktivnostima provođenja zakona usmjerenim na predsjedničke kampanje 2016. godine, pojedince povezane s tim kampanjama i pojedince povezane s administracijom predsjednika Donalda J. Trampa, uključujući, ali bez ograničenja istragu ‘Uragan unakrsne vatre’ i istragu specijalnog savjetnika Roberta S. Muellera.”

Prema američkom zakoniku, specijalni savjetnik će izraditi “povjerljivi izvještaj” i naređuje mu se da “podnese Državnom odvjetniku konačni izvještaj i privremene izvještaje koje on smatra prikladnim u obliku koji će omogućiti njihovo javno prezentovanje.”

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Covjek koji se nije mijesao u svoj posao.

  Reply
 1. […] AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA… […]

 2. […] AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA… […]

 3. […] AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA … […]

 4. […] SPAVAO U RADONČIĆEVOM HOTELU: Da li je tada upoznao i Nasera Keljmendija? AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA … SJEDINJENE DRŽAVE SU REPUBLIKA, NE PRISTAJEM NA ‘PREDAJU IZBORA’! Kongresmen Brooks […]

 5. […] SPAVAO U RADONČIĆEVOM HOTELU: Da li je tada upoznao i Nasera Keljmendija? AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA … SJEDINJENE DRŽAVE SU REPUBLIKA, NE PRISTAJEM NA ‘PREDAJU IZBORA’! Kongresmen Brooks […]

 6. […] A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA … SJEDINJENE DRŽAVE SU REPUBLIKA, NE PRISTAJEM NA ‘PREDAJU IZBORA’! Kongresmen Brooks […]

 7. […] je nepropisno utjecalo na američke predsjedničke izbore, posebno u ključnim državama’ AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA … REPUBLIKANSKA PARTIJA PRONAŠLA DOKAZE! Predsjednik Tramp objavio da su hiljade […]

 8. […] Republikanski senator nagovijestio da će 6. januara osporiti glasove elektorskog kolegija! AMERIČKI DRŽAVNI TUŽILAC PODNIO OSTAVKU, U PISMU IZRAZIO PODRŠKU PREDSJEDNIKU TRAMPU U BORBI ZA … REPUBLIKANSKA PARTIJA PRONAŠLA DOKAZE! Predsjednik Tramp objavio da su hiljade […]

Komentiraj