ZAŠTO EU KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. decembra!

Zemlje članice Europske unije planiraju započeti vakcinaciju protiv koronavirusa 27. decembra, najavio je danas njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Europljani će biti vakcinisani vakcinom američkog farmaceutskog giganta ‘Pfizera’, koja je među američkim građanima već dobila narodni naziv ‘Trampova vakcina’.

merkel-tramp-vakcina

U Njemačkoj započinjemo, ako odobrenje stigne kako je planirano, 27. decembra. Ostale zemlje u EU koje žele i ako su spremne mogu taj proces započeti na isti dan”, rekao je Spahn.

Visoki znaničnik EU rekao je jučer da bi vakcina kompanija Pfizer mogla dobiti konačno odobrenje 23. decembra, prenosi Guardian.

Vakcinacija protiv koronavirusa ranije je već krenula u Velikoj Britaniji i SAD-u, a Njemačka bi trebala biti prva zemlja EU koja će započeti vakcinaciju. Pfizerovu vakcinu prva je odobrila već 2. decembra Velika Britanija, a deset dana kasnije odobrenje je dobijeno i od SAD-a.

Njemačka je ranije najavila kako je izabrala dužu proceduru za odobrenje vakcine umjesto ubrzanog procesa, za koji se opredijelila Velika Britanija, jer je željela da se ‘poveća povjerenje u vakcine‘.

Zašto Njemačka i EU kasne i da li će se Merkelova javno vakcinisati?

Međutim, postavlja se opravdano pitanje zašto je tehnološki naprednoj i razvijenoj EU trebalo toliko vremena da dođe do pouzdane vakcine s obzirom na činjenicu da je u procesu pronalska vakcine izuzetan doprinos dala njemačka kompanija BioNTech?

Ako su željeli da povećaju povjerenje u vakcinu najbolje su to mogli uraditi na način da najviši njemački zvaničnici, uključujući i kancelarku Angelu Merkel, javno prime američku vakcinu koja je nastala zahvaljujući naporima američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog historijskog poduhvata ‘Warp and Speed’.

Američki visoki zvaničnici već su potvrdili da će se javno vakcinisati. Potpredsjednik Mike Pence u petak će javno primiti vakcinu protiv koronavirusa. Penceova supruga Karen i general Jerome Adams također će dobiti vakcinu u petak, navodi Bijela kuća.

Do kraja godine vakcina za 20 miliona Amerikanaca, sljedeće sedmice odobrenje i za drugu vakcinu

Milioni građana SAD-a primit će vakcine protiv koronavirusa do kraja ove godine, rekao je u srijedu sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Alex Azar. “Dvadeset miliona Amerikanaca trebalo bi da se cijepi do kraja ove godine“, rekao je Azar. “Imat ćemo do 50 miliona do kraja januara i 100 miliona do kraja februara. Svi koji na tome radimo želimo to ostvariti.”

U međuvremenu, velika oluja koja će pogoditi sjeveroistočne države SAD-a neće imati utjecaja na isporuke vakcina, rekao je Azar. “Mi doslovno znamo gdje je svaki kamion, gdje je svaka kutija i sve to pratimo”, rekao je Azar. “Pripremili smo CDC ljude na svakom mjestu koji preuzimaju vakcine. Ovo je FedEx, ovo je UPS, brza pošta. Oni znaju kako se nositi sa snijegom i lošim vremenskim uvjetima, ali mi to radimo i pratimo.”

‘Modernina’ vakcina također se bliži odobrenju, rekao je Azar, a očekuje se da će je FDA odobriti za nekoliko dana. “Ako to bude slučaj, imat ćemo odmah 5,9 miliona doza vakcine Moderna za sljedeću sedmicu, povrh 2 miliona koliko je isporučeno iz Pfizera”, rekao je Azar. “Samo ćemo nastaviti iz sedmice u sedmicu, ali Moderna je važan dodatak.”

Okončavamo pandemiju ‘kineskog virusa’

Tokom video obraćanja u petak (12.12. 2020), predsjednik Donald Tramp proslavio je odobrenje FDA-e za vakcinu protiv koronavirusa kompanije ‘Pfizer’, izjavivši da je postignut njegov cilj proizvodnje cjepiva prije kraja 2020. godine, za koji su neki rekli da nije moguć, te da je „ pandemija možda započela u Kini, ali završavamo je upravo ovdje, u Americi.”

„Kada je kineski virus napao naše obale, obećao sam da ćemo proizvesti vakcinu u rekordnom roku prije kraja godine. Rekli su da se to ne može učiniti. Ali današnjom najavom, sada smo postigli taj cilj. … Današnje postignuće podsjetnik je na neograničeni američki potencijal kada imamo volje i hrabrosti slijediti ambiciozne ciljeve”, kazao je on.

„Pandemija je možda započela u Kini, ali završavamo je, upravo ovdje, u Americi. Operacija ‘Warp Speed’ ​​najveći je pothvat medicinske proizvodnje u američkoj historiji. Duboko smo zahvalni svakoj osobi koja je radila danonoćno na ovom monumentalnom, nacionalnom projektu spašavanja života.”

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] ZAŠTO EU KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. dece… TRAMP IZVODI SJEDINJENE DRŽAVE IZ IZOLACIJE UVEDENE ZBOG KORONA VIRUSA: Evo kako će izgledati pokretanje ekonomije i ukidanje restrikcija u tri faze! U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi potpuni “lockdown” do 10. januara? (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio pobjedu: “Odobrena je sigurna i efikasna vakcina koju sam obećao onda kada je ‘kineski virus’ napao naše obale” PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! Američki izbori u doba korone ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog virusa’? KO ŽELI SPRIJEČITI OBJAVU PODATAKA O KINESKOM MIJEŠANJU U AMERIČKE IZBORE?! Izvještaj američke obavještajne zajednice o stranom utjecaju na izbore neće biti objavljen u petak, razlog odgode su značajna saznanja o kineskom uplitanju! KINA SLAVI SVOJE ELITE U WASHINGTONU! Profesor iz Pekinga: ‘Od 70-tih imamo svoje ljude u vrhu SAD-a’ […]

  2. By - GlobalCir on December 19, 2020 at 7:32 AM

    […] ZAŠTO EU KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. dece… […]

  3. […] PREDSJEDNIK TRAMP ČESTITAO NACIJI: Odobrena i druga američka vakcina protiv koronavirusa! ZAŠTO EU KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. dece… U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo […]

Komentiraj