‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” na ruski prevodi “Spasibo, Vladimir Vladimirovich” (Hvala, Vladimire Vladimiroviču)

Vjerovali ili ne, Google prevodilac će vam izbaciti ime ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina kada zatražite ruski prijevod fraze na engleskom jeziku “Thank you, Mr President” / “Hvala, gospodine predsjedniče”. Dakle, ako u prevodilac na engleski unesete “Thank you, Mr President”, dobit ćete prijevod na ruski “Спасибо, Владимир Владимирович”/ „Hvala, Vladimire Vladimiroviču“.

Untitled-collage

Štaviše, takav prijevod relevantan je samo kada se ubace velika slova i interpunkcija. U drugim slučajevima, fraza će se prevesti doslovno. Prema ruskim medijima, korisnici Interneta otkrili su ovaj prijevod nekoliko sati nakon jučerašnje velike konferencije za štampu Vladimira Putina.

Googleov ured za štampu u Rusiji odgovorio je na sljedeći način: „Rad Google Translatora zasnovan je na proučavanju primjera prijevoda na Internetu. Neki od ovih obrazaca mogu iskriviti prijevod u našem sistemu. Hvala korisnicima što su primijetili ovu nepreciznost. Radimo na popravljanju.”

Nije trebalo mnogo vremena pa da screenshotovi ovog prijevoda postanu viralni i izazovu salve komentara. Neki od njih su čak glasili da Google ‘zna ko je predsjednik’.

google-putin

Naravno, sve bi ovo bilo manje čudno da ruski predsjednik nije ponovio tokom velike konferencije da bi SAD trebale pristati da za godinu dana produže Ugovor o strateškom nuklearnom naoružanju nazvan ‘New start’, koji ističe u februaru sljedeće godine, a koji je Trampova administracija odbijala potpisati ukoliko u njega ne bude uključena i Kina, odnosno ograničavanje kineskih nuklearnih kapaciteta.

Hakerski napad na Američku agenciju za nuklearno oružje dok je podnošena tužba protiv Googlea?

Istovremeno je u SAD-u prijavljen hakerski napad na mreže i servere nekoliko državnih agencija, koji je potvrdila i Bijela kuća. Mediji su izvijestili da se radi o napadu strane države, po njihovim navodima Rusije.

Američka Agencija za nuklearno oružje i najmanje tri države hakirane su u sklopu sumnje na ruski cyber napad koji je pogodio brojne savezne vladine agencije, navodi Newsmax.

Odjel za energetiku i njegova Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost, koja se brine za američko nuklearno oružje, bili su na meti kao dio većeg napada, prema riječima osobe upoznate s tim pitanjem. Istraga koja je u toku otkrila je da hakiranje nije utjecalo na “funkcije nacionalne sigurnosti ključne za misiju”, rekla je Shaylyn Hynes, glasnogovornica Odjela za energetiku. “U ovom je trenutku istraga otkrila da je zlonamjerni softver izoliran samo u poslovnim mrežama”, rekla je Hynes.

Upravo dok se odvijao taj hakerski napad koalicija od 38 američkih saveznih država pokrenula je u četvrtak tužbu  protiv Googlea zbog cenzure i uništavanje konkurencije.

U tužbi se pak tvrdi da Google koristi svoju tržišnu snagu i sposobnost da iz rezultata pretraživanja izbaci određene web stranice i lokacije. Zahvaljujući svojoj monopolskoj moći također uzima enormne količine privatnih podataka koje može upotrijebiti i protiv onih od kojih ih je uzeo. Google zatim prodaje oglase, ali, navodno, nepotrebno i isključivo u svrhu uništenja konkurencije ograničava njihovu korisnost.

Ministarstvo pravosuđa također je u oktobru podnijelo vlastitu tužbu, zajedno s 11 državnih odvjetnika, usredotočivši se na Googleove ekskluzivne ugovore s proizvođačima pametnih telefona Android i Apple oko toga da njegova tražilica bude automatski zadana na mobitelu. a kasnije je malo tko mijenja.

Tužba koja stiže iz Teksasa najširi je slučaj do sada koji se usredotočava na Googleovu oglasnu mašineriju, a iz tužbe je jasno da je kompanija koristeći svoju tražilicu ucjenjivala oglašivače kao i one na čijim stranicama se oglasi prikazuju. Puni potencijal oglasa može se postići samo koristeći isključivo njihove alate. Kroz proteklo desetljeće utječući na oba krajnja korisnika Google Ads Manager postao je glavni alat za više-manje sve reklame. 

‘Mrežni rat’ u koji su uključeni Twitter i Facebook i Trampova prijetnja vetom na Zakon o odbrani

Aktuelnost pitanja kontrole nad društvenim mrežama i njihovog utjecaja posebno je postala aktuelna za vrijeme i nakon posljednjih izbora u SAD-u, gdje su vodeće televizijske kompanije i društvene mreže mimo svih formalnih protokola i potvrda kandidata demokrata proglasile pobjednikom izbora, a svako dovođenje u pitanje rezultata izbora tvrdnjama i dokazima o masovnim prevarama je ili cenzurisano ili označeno kao ‘lažna vijest’. Takvo njihovo ponašanje od strane Trampove administracije ocijenjeno je kao uplitanje u izbore i prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Zbog toga je američki predsjednik Donald Tramp najavio veto na novi Zakon o odbrani SAD-a ukoliko u njega ne bude uvrštena klauzula o poništavanju Člana 230 Zakona o ponašanju na internetu, koji praktično društvenim platformama poput Facebooka i Twittera garantuje sigurnost od krivičnog gonjenja za sadržaje koje objavljuju ili zabranjuju.

Predsjednik Donald Tramp obnovio je prijetnju vetom na Zakon o odbrani u iznosu od 740 milijardi dolara, iako su američke obavještajne i sigurnosne agencije upozorile jučer da je sveobuhvatan cyber napad na vladu i njene agencije “u toku”. Zakon o nacionalnoj odbrani usvojila su oba Kongresna doma. Predsjednik Tramp ponovio je u četvrtak da će iskoristiti svoje predsjedničko pravo veta da odbije zakon. “Uložit ću veto na Zakon o odbrani, što će Kinu učiniti vrlo nesretnom”, napisao je jučer Tramp na Twitteru.

Ranije u novembru ove godine održano je Saslušanje izvršnih direktora Facebooka i Twittera, Marka Zuckerberg i Jacka Dorseya. Oni su svjedočili o cenzuri na svojim platformama koja je negativno utjecala na izborni proces u SAD-u 2020., gdje se pokazalo da velika većina senatora misli da politička cenzura tehnoloških giganata predstavljala uplitanje u izbore.

Senatorica Marsha Blackburn optužila je osnivača i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da daje prednost “profitu nad principom” gušenjem neistomišljenika u stranim zemljama kada to njihove vlade zatraže. Na pitanje je li Facebook zatvarao profile korisnika koji su govorili protiv različitih vlada, Zuckerberg je više puta odgovorio: “Trudimo se slijediti sve lokalne zakone.”

Napominjući da Facebook ima 60 miliona korisnika u komunističkom Vijetnamu, Blackburn, republikanka iz Tennesija, pitala je Zuckerberga je li Facebook zatvorio ugasio profil vijetnamskog disidenta nakon što je kritizirao vladinu zemljišnu politiku. “Nisam upoznat sa svim detaljima toga, ali vjerujem da smo to možda i učinili”, rekao je Zuckerberg. “Generalno, trudimo se slijediti lokalne zakone različitih zemalja.” “Blokirali ste ga tri mjeseca”, rekla je Blackburn.

Blackburn je istakla da je Facebook u Rusiji složio da uklanja postove u znak podrške ruskom disidentu Alekseju Navaljnom. “Mislite li da je posao Facebooka da poštuje državnu cenzuru kako bi mogao nastaviti poslovati i prodavati oglase u toj zemlji?”, upitala je Zuckerberga. “Generalno se trudimo slijediti zakone u svakoj zemlji u kojoj poslujemo”, ponovio je izvršni direktor. “Mislim da ste prednost dali profitu nad principom”, rekla je Blackburn.

Također je obećala da će reforme u Odjeljku 230 “ukloniti ovaj štit odgovornosti koji ste pretvorili u neprozirni zid.” Blackburn je rekla da je ‘Zakon o slobodi govora i različitosti gledišta na internetu’ pripremljen za puštanje u proceduru i da će obuzdati neke od ovih zaštita.

Da li postoji interna platforma kojom Facebook, Twitter i Google koordinišu cenzuru?!

Republikanski senator Josh Hawley pitao je izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga na novootkrivenoj prijavi uzbunjivača navodeći da se zaposlenici Facebooka koordiniraju sa zaposlenicima Twittera i Googlea kako bi donijeli određene odluke o moderiranju sadržaja. Hawley je rekao da je bivši zaposlenik Facebooka “s izravnim znanjem o praksama moderiranja sadržaja kompanije” kontaktirao njegov ured zbog “interne platforme pod nazivom Zadaci koju Facebook koristi za koordinaciju projekata, uključujući cenzuru”.

“Platforma odražava i cenzurirane podatke Googlea i Twittera”, tvrdio je Hawley. “…Facebookovi cenzorski timovi komuniciraju sa svojim kolegama na Twitteru i Googleu, a zatim unose prijedloge tih kompanija za cenzuru na platformu Task, tako da Facebook može pratiti njih i efikasno koordinirati njihove napore na cenzuri.”

Hawley je u utorak popodne objavio i snimak zaslona očigledne stranice ‘Zadaci’ (Tasks).

Zuckerberg je rekao da Facebook koristi sistem Tasks za “ljude koji koordiniraju sve vrste poslova širom kompanije”, dodajući kasnije da je kompanija “koordinirala i dijelila informacije  o sigurnosnim temama”, poput “terorističkog napada, iskorištavanja djece ili strane vlade koja provodi operaciju uticaja na javnost.”

Senator iz Missourija nastavio je pitati jesu li zaposlenici Facebooka, Twittera i Googlea koordinirali odluke o moderiranju sadržaja u vezi s “pojedincima, web lokacijama, hashtagovima [ili] frazama koje treba zabraniti”. “Senatore, mi ne koordiniramo naše politike”, rekao je Zuckerberg, dodajući kasnije, međutim, da “je očekivao da će neki nivo komunikacije biti”. Hawley je također pomenuo platformu nazvanu Centra koja se spominje u žalbi uzbunjivača. U žalbi se navodi da je Facebook koristio Centru “za praćenje svojih korisnika, ne samo na Facebooku, već na cijelom Internetu”.

“Centra označava različite profile koje korisnik posjećuje, njihove primatelje poruka, njihove povezane račune [i] stranice koje posjećuje na mreži s Facebook tipkama”, rekao je Hawley. “Centra također koristi podatke o ponašanju za nadgledanje korisničkih računa, čak i ako su registrirani pod drugim imenom.”

Senator Thom Tillis, dodatno je pritisnuo Zuckerberga na tu temu, tražeći od njega da se pozabavi pitanjem kako se sistemi poput ‘Zadataka’ “mogu koristiti na različitim platformama da forsiraju određene ishode”.

Osnivač Facebooka rekao je da misli da bi “koordinacija konkretnih politika ili izvršnih odluka mogla biti problematična.” “Ono što mi radimo je da dijelimo signale oko potencijalne prijetnje koju vidimo, poput terorizma i stranog uplitanja.“ Zuckerberg je ponovio da će svaka kompanija donositi vlastite odluke o moderiranju, za koje je rekao da se “vrlo razlikuju od izjava da se kompanije koordiniraju kako bi odlučile kakve politike trebaju biti”.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” … […]

  2. […] POLITIČKE PARADIGME I LIDERA’ UZ ELEKTRONSKO GLASANJE, MEDIJSKU HAJKU I SABOTAŽE! ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” n… PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ […]

  3. […] je nepropisno utjecalo na američke predsjedničke izbore, posebno u ključnim državama’ ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” n… KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i […]

  4. […] na izbore neće biti objavljen u petak, razlog odgode su značajna saznanja o kineskom uplitanju! ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” n… JOŠ 80 KINESKIH KOMPANIJA BIT ĆE STAVLJENO NA AMERIČKU CRNU LISTU! Istovremeno američki […]

  5. […] je postavila svog čovjeka u ured kongresmena koji je vodio pokušaj opoziva predsjednika Trampa! ‘GOOGLE’ ZNA KO JE PREDSJEDNIK?! Google prevodilac frazu “Thank you, Mr President” n… JOŠ 80 KINESKIH KOMPANIJA BIT ĆE STAVLJENO NA AMERIČKU CRNU LISTU! Istovremeno američki […]

Komentiraj